Kalburabastı tatlısını yaparken en ehemmiyetli nokta, un ölçüsünün iyi ayarlanması gerekiyor. Hamur ele yapışmayan orta sertlikle bir kıvamda hamur olması gerekiyor. Hamur kıvama geldikten sonra kesinlikle yarım saat dinlendirmeliyiz. Tatlıyı fırından çıkardıktan sonra ilk sıcaklığı çıkar çıkmaz soğuk şerbeti tepsiye dökelim. Kalburabastı Tatlısını yaparken tatlılarımıza biçimini rende ile verelim. Şayet rende yoksa süzgeç veya kevgir kullanabilirsiniz. 180 derecelik ısıda kesinlikle alt ve üzerleri pembe renk alana kadar pişirelim.
Öteki Tatlı tarifleri için, Tatlı kategorisine tıklamanız yeterli. Akşam menüsü nasihatlerimiz gelecek olursak, sebze yemekleri kategorimize göz atmanızda fayda var. Nefis çorba tarifleri için, çorba kategorimize bir göz atabilirsiniz. Perhiz ve Diyabetli takipçilerimiz için, Perhiz yemekleri tarifleri kategorimize yeni onlarca tarif ilave edildi bilginize.
1 kutu margarin
1 yemek kaşığı tere yağ
Yarım çay kadehi zeytin yağ
1 çay kadehi yoğurt
2 yemek kaşığı toz fındık
2 yemek kaşığı irmik
Yarım limon
1 kutu karbonat
Yeteri kadar un
Şerbet için malzeme:
3 su kadehi un
3 su kadehi toz şeker
1 dilim limon
Fındıklı kalburabastı tatlısını yapmaya başlamadan evvel şerbetini hazırlayın. Su ve şekeri bir tencerenin içine koyun ve kaynaması için ocağa alın. Kaynamaya başladıktan sonra limonu içine sıkın ve 5 dakika daha kaynatıp ocaktan alın. Ilıması için ağzı sarih biçimde kenarda bekletin.
Derince bir kabın içine yoğurdu, zeytinyağını, erittiğiniz tereyağını ve margarini koyun ve mikserle iyice çırpın.. Arından karbonatı serpin ve serptiğiniz karbonatların üzerinde limon suyunu dolaştırın. Karbonat limonla birleşince fokurdayacaktır Ardından irmiği, unu ve toz fındığı ilave edin ve 15 dakika süresince yoğurun. Hazır olan yoğrulmuş hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve varsa konutunuzda kalburun üzerine basın. Yoksa şayet rendenin büyük tırtıklı tarafına basabilirsiniz. Rendenin üzerine bastığınız yuvarlak hamur parçalarını usulca kendinize doğru çekin ve Tırtıklarını bozmadan yağlanmış fırın tepsisine sıralayın. 5 dakika evvelinden ısıttığınız 180 derecelik fırına kalburabastı tatlısını sürün ve üzeri kızarana kadar pişirin. Pişen kalbura bastı tatlısını fırından çıkarıp şerbetini üzerine dökün ve şerbetini iyice sürükledikten sonra servis edin. Servis ederken üzerine Antep fıtığı ezmesi serpebilirisiniz.
Afiyet olsun…
MALZEMELER
• 4 çorba kaşığı yoğurt
• 1 su kadehi yağ margarin ve sıvıyağ karmaşık
• 1 çay kadehi şeker
• 1 kutu kabartma tozu
• 3,5 su kadehi un
• 1 limon kabuğu rendesi
Şerbeti İçin
• 3 su kadehi şeker
• 3 su kadehi su
• 1 çay kaşığı vanilya
Tatlı Tarifi
1 Yoğurdu, şekeri, yağı, rendelenmiş limon kabuğunu bir kapta şeker eriyinceye kadar karıştırın. Daha sonra kabartma tozu karıştırdığınız unu ilave ederek yoğurun. Hazırladığınız hamuru 1 saat dinlendirin.
2 Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve oval biçim verin. Rendenin kocaman tarafına bastırıp yağlanmış tepsiye vazgeçin. Tüm hamur bitince orta ısılı fırında kızarana kadar pişirin.
3 Bu arada tencereye suyu ve şekeri koyun. Kısık ateşte 15 dakika kaynatın. Vanilyayı da ilave edip ateşten alın ve soğumaya vazgeçin.
4 Fırından çıkardığınız sıcak tatlıya soğuk şerbeti dökün. Tatlı şerbetini sürükleyip soğuyunca servis yapın.
Birsen İsimli Kullanıcımızın Teklifi: 1 miktar yoğurt 2 miktar akışkan yağ 1 yumurta kabartma tozu aldığı kadar un ,sert bir hamur olmayacakiçine ceviz, nar gibi kızarsın soğuk şerbet dökün ,senelerdir değişmez bu tarifim ve çok hoşlanılır.