Merhaba, 300 yıldır yapılan Kahramanmaraş Dondurması Tarifi yaparken uyarı etmemiz gerekene nelerdir diye düşünüyorsanız , size birkaç teklif devretmek isteriz. Kullanılan süt pastörize süt olmaması, mutlaka jurnal süt olması Kahramanmaraş dondurması yaparken kıvamı açısından epeyce önemlidir. Maraş dondurmasını öteki dondurmalardan ayıran en kayda değer ayrım içerisindeki salep miktarıdır. Salep miktarını ne dek artırırsak dondurmanın kıvamı öyle daha uzayan kıvamda olacaktır. Eğer kar gibi beyaz olmasını isterseniz, aralıksız savurarak cevirmek gerektiğidir.Soğutma işleminin de fazla kayda değer olduğu bilinir.
Kahramanmaraş Dondurması Tarifini hazırladık, hafif tatlı tarifleri için öteki tariflerimize bakabilirsiniz. Fırında yapılan tarifler için, Et yemekleri katagorimizden destek alabilirsiniz. Aradığınız farklı bir tasvir ise Dolma tarifleri katagorimize bakabilirsiniz. Fantastik Meze tariflerimze göz attınız mı? Yeni Tart tarifleri eklendi biginize. Yeni eklenen Çorba Tarifleri var bir göz atın. Basit gelsin…
Yarım (1/2) litre süt
1 su bardağı şeker
1 tatlı kaşığı jelatin
1 tatlı kaşığı emülgatör
1 tatlı kaşığı salep
1 nehir kaşığı mısır nişastası
İlk olarak sütü tencereye alalım.
İçine bir kadeh şekeri ek edelim.
Peşinde bir tatlı kaşığı jelatin, bir tatlı kaşığı emülgatör, 1 tatlı kaşığı salep ilave ediyoruz ve karıştırıyoruz.
Nişastamızı ek etmeden evvel sütümüzün 80 derece dek ısınmasını bekliyoruz.
Sütümüz istenilen sıcaklığa ulaştığı vakit, nişastamızı bir-iki kaşık suyla açıp içine ilave edelim.
(Nişastayı ilk olarak eklemedik çünkü dondurmamızda nişasta tadı istemiyoruz.)
Dondurmamızı ocağımızdan alalım ve ılınmasını bekleyelim.
Dolaba kaldıracağımız kasemizin içine alıp mikserle karıştıralım.
Karıştırdıktan daha sonra buzluğa alalım ve 15-20 dakikada bir mikserle çırpalım.
Mikserle çırpamayacağımız kıvama geldiği zaman, 15-20 dakika dinlendirelim.
Servis olabilmek için dondurmamızı kesme tahtasına alıp keselim ve üstüne antep fıstığı serperek servis edelim. Sağlık, bal şeker olsun
Anekdot: Dondurmanın içerisine konulan emülgatör malzemelerin tutunmasına yardımcı olur. O yüzden emülgatör kullanmadan bu dondurmayı istediğimiz kıvamda yakalamamız fazla da muhtemel değildir…