Ispanaklı börek, börek tarifleri içinde benim beğenerek yaptığım börek. Kolay börek tarifi arıyorsanız bence bizim bu ıspanaklı börek bütün size göre. Ben börek yaparken her zaman yufkalara bir kasenin içinde karıştırdığım yoğurt ve akışkan yağ karışımını fırça ile sürerim. Bu biçimde yufkalar ne kadar sert olursa olsun ortaya yumuşak pişmiş bir tepsi börek çıkar. Ispanaklı börek içinde hakikatinde aynı usulü uygulayabilirsiniz.
Ispanaklı böreği kimileri ıspanakları haşlayarak yapıyor, kimiler ıspanakları ince ince doğrayıp baharatlar ve akışkan yağ ile birkaç dakika soteleyip öyle yapıyorlar. Ben hakikatinde size ıspanağın hamdan veya sotelenmiş hali ile böreğin içine konulmasını nasihat ederim. Zira haşlanmış ıspanak ile yapılan börekler gerçekten çok lapa kıvamında oluyor. En lezzetli börek tarifleri için bu yemek sitesi arama yapabilir, ıspanaklı börek yanına bir çeşit daha börek yaparak konuklarınıza ikram edebilirsiniz.
1 kilogram ıspanak
3 soğan
100 gr sert beyaz peynir
1 kilogram yufka
4 yumurta
1,5 su kadehi yoğurt
2 çay kadehi zeytinyağı
Yeteri kadar su
Tuz,
karabiber
Ispanağı akan suyun altında iyice yıkayın. Geniş bir kaba su doldurun, içine 1 çorba kaşığı tuz koyun. Ispanakları bu suda takribî 35-45 dakika nemlendirin bu operasyonu yapmaktaki emelimiz, ıspanağın kumunun suyun dibine çökmesini sağlamaktır. Daha sonra, suyu çok karıştırmadan ıspanakları ayrı bir kaba çıkartın, 2-3 su daha yıkayıp süzün. İyice süzüldükten sonra ince ince doğrayın. Geniş bir tavaya Vı çay kadehi zeytinyağını ve incecik doğranmış soğanı koyun. Soğan altın sarısı renk alana kadar kavurun. Ispanağı ilave edin. Ispanak, saldığı suyu sürükleyip diriliğini yitirene kadar kavurmayı sürdürün. Ateşten alın. Peyniri parçalayarak ıspanağa ilave edip karıştırın. Bu arada tuzunu hakimiyet edin, zira ıspanak çok tuz kaldıran bir sebze olmadığından beyaz peynirin tuzu yetebilir gerekiyorsa azıcık tuz ve karabiber ilave edin. Fırını 220 derecede ısıtın.Geniş bir kâseye yumurtaları kırarak iyice çırpın. İçine yoğurdu ilave edip tekerrür çırpın. 1,5 çay kadehi zeytinyağını koyun. Bir yandan karıştırmayı sürdürerek değişik yandan azar azar gerektiği kadar su ilave edin. Hazırladığınız karışım boza veya ayran kıvamında olmalı. Geniş bir fırın tepsisini yağlayın. Yufkayı tezgâha serin, hazırladığınız sosu yufkanın her yerine dokunacak şekilde üzerine sürün. Size bakan kenarına uzunlamasına ıspanak döşeyin. Yufkayı ileri doğru rulo biçiminde sarın. Yağlanmış tepsinin ortasına kendi çevresinde döndürerek gül biçiminde yuvarlayın. Kalan yufkaları da bu biçimde hazırlayarak her bir ruloyu, bir evvelki rulonun çevresine yuvarlayın. Kalan sosu böreğin üzerine dolaştırıp her yerini nemlendirin. Fırının orta rafında rengi iyice pembeleşinceye kadar pişirin, ıspanaklı börek sıcak, ılık veya soğuk olarak servis yapılabilir.