İrmik helvası, helva tarifleri arasında en hoş, en lezzetli helva tariflerinden biri. İrmik helvası sade olarak servis edilebileceği gibi dondurmalı irmik helvası olarak da servis edebilirsiniz. Ben kısa vakitte bir helva yapmam gerektiğinde en basit helva tarifi olan sütlü irmik helvası ile işe başlıyorum. İrmik helvası yapacağınız zaman irmiği kesinlikle ince irmik olarak seçim edin. Çünkü kalın irmik helva tarifi yerine pilav tarifi gibi bir tarife dönüşebilir. İrmik helvası genelde margarinle yapılır ama ben lezzetini de artırmak için çoğu zaman tere yağ kullanıyorum. Yalnız uyarmak isterim tere yağ ile yapılan irmik helvası azıcık daha ağır olur. Yalnızca süt kullanmak yerine aynı oranda su ilave ederek hazırlayabileceğiniz irmik helvası, üzerine koyacağınız fıstıklarla hem daha hoş bir sunuma hem de daha hoş bir lezzete kavuşabilir. İşte size sınanmış helva tarifleri arasında olan basit irmik helvası tarifi.
5 su kadehi süt
200 gr 8 çorba kaşığı tereyağı
2 su kadehi şeker
Yarım kilogram irmik
3 çorba kaşığı dolmalık fıstık
Süt, tereyağı ve şekeri bir tencereye koyun. Kısık ateşte şeker eriyinceye kadar ısıtın. Arada bir tahta kaşıkla karıştırarak bir taşım kaynatın, ateşten alın. Şerbet kaynarken irmik ve fıstığı kalın tabanlı bir tencereye koyun. Çok kısık ateşte, tahta kaşıkla kesintisiz karıştırarak 40-50 dakika kadar kavurun. Fıstık ve irmik altın sarısı renk almış olacak. İrmiğin hoş kavrulması çok ehemmiyetlidir, hiç tez etmeyin. Az ya da fazla kavurmamaya dikkat edin. Hoşça kavrulan irmik tenceresini ateşten alın. Tahta kaşıkla karıştırmaya devam ederek üzerine sıcak şerbeti ilave edin. Bu sırada atlar, dikkat edin. Tencereyi tekerrür ateşe oturtun. Karıştırmaya devam ederek çok kısık ateşte irmik sütü sürükleyene kadar pişirin. Ateşten alın. Tencerenin üzerine bir bez örtün. Onun da üzerine kapağını kapatın. Bu biçimde 15 -20 dakika demlendirin. Tahta kaşıkla dikkatlice karıştırarak servis tabağına alın. Ilık olarak servis yapın. Dilerseniz yerken üzerine tarçın serpebilirsiniz.
ANEKDOT: İrmik helvasını buzdolabında gizlediğinizde servis yapmadan evvel ısıtın. Tatlınızın üzerine sade dondurma çok yakışacaktır. Bunun için dondurma tarifleri kısmımıza bakabilirsiniz.