60 gram tereyağını kısık ateşte eritin. Tereyağ eridikten sonra 1 çay bardağı cevizi ve 1 su bardağı irmiği ilave edip kavurun. Ceviz yerine çam fıstığı da kullanılabilir.
Şerbeti için bir tencereye süt, su ve şeker ilave ederek şeker eriyinceye kadar pişirin.
İrmiğin rengi koyulaşınca hazırladığınız şerbeti ilave edip irmik iyice suyunu sürükleyene kadar karıştırın.
İrmik suyunu sürükleyip kıvam alınca ocağın altını kapatıp demlenmesi için 15 dakika bekletin.
15 dakikanın sonunda tane tane olması için tahta kaşıkla karıştırın.
İsteğe bağlı olarak toz şekerin dışında helvayı yaparken ek olarak 1 yemek kaşığı bal eklenebilir.
Süsleme kısmı için nane yaprakları ve taze meyve dilimlerini kullanabilirsiniz. Davetlilerinize sunmak için irmik helvasını, natürel meyvelerden hazırlanan karmaşık hoşaf ile ikram edebilirsiniz. Afiyet olsun.
İrmik Helvasının Püf Noktaları Nelerdir?
Tereyağını irmikle çok iyi bir biçimde kavurmak helvanızın kıvamını en çok etkileyen şeylerin başında geliyor. Tereyağını çok bol ya da çok az koymayın. İrmiği hafif kavurduktan sonra içerisine dolmalık fıstıkları ilave ederek kavurmaya devam edin. Tane tane dökülen bir irmik helvası istiyorsanız bu kavurma operasyonunu en kısık ateşte en az 20 dakika kadar yapın.
Su ve sütü irmiğin üzerine boşaltırken iyice kaynamış ve sıcak olmasına dikkat edin. Böylece helvanız daha kabarık ve lezzetli olacaktır.
İrmik helvasına değişik aromalar ilave etmek isterseniz, irmiği kavurduktan sonra şerbetini ilave etmeden hemen evvel içerisine limon, portakal kabuğu ve vanilya ilave edebilirsiniz.
Helva yaparken ivedi etmeyin. Helvaya kıvamını veren; kısık ateşte karıştırılması gereken vakittir. Bu müddet seriye getirilip ateşin altı açılırsa, helvanın kıvamı da yakalamaz, lezzeti de bozulur.
Dilerseniz irmiği kavururken içerisine dil peyniri de ilave edebilirsiniz.
Helvanızın parlak görünmesi için çok az akışkan yağ zeytinyağı ekleyebilirsiniz.
Kaymak ya da dondurmayla servis ederek lezzetini ikiye katlamış olursunuz.
Ilık şekerli sütü, kavurduğunuz irmiğe azar azar ilave edin. Tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte şerbeti tamamen çekinceye kadar pişirin.
Dip anekdot: Helvanıza değişik bir tat katmak için şerbetini süt yerine portakal suyu ile hazırlayabilirsiniz. Ayrıca, dolmalık fıstık yerine de cevizi deneyebilirsiniz.
1 Porsiyon İrmik Helvası Kaç Kaloridir?
100 gramlık bir porsiyon irmik helvası takribî 275 kaloridir. Kalori bedelini düşürmek için şeker ve yağ ölçüsünü miktarlı bir biçimde azaltabilirsiniz.
Kilo ve şeker bedellerini balansta yakalamak için, 100 gramı vasati 105 kalori olan sütlaç tarifine de göz atabilirsiniz.