Patlıcanların sap kısımlarını kesmeden alacalı soyun. Acısını almak için tuzlu suda 10 dakika bekletin. Süzüp kağıt havlu ile kurulayın.
Soğanları ceddip piyazlık doğrayın. Sarımsakları ayıklayın. Domatesleri ceddip küp doğrayın. Biberleri arınıp ortadan ikiye kesin ve ince doğrayın.
Zeytinyağını tavada ısıtın. Soğan ve tuzu ilave edip soteleyin. Sarımsak, domates, biber, şeker ve karabiberi ilave edin. Kısık ateşte 10 dakika pişirin.
Ayçiçeği yağını bir tavada ısıtın. Isınan yağda patlıcanları iki taraflı hafif kızartın. Kızaran patlıcanları kağıt havlu üzerine alıp fazla yağını çektirin.
Patlıcanları yayvan bir tencereye aralıklı olarak yerleştirin. Orta kısımlarını bıçakla hafif kesip açın ve soğanlı harcı paylaştırın.
Tencerenin kenarından 2 su kadehi sıcak su ilave edin. Kapağını kapatıp kısık ateşte 20 dakika suyunu sürükleyene kadar pişirin.
Domates sosu hazırlamak için zeytinyağını tavada ısıtın. Rendelenmiş domatesi ve salçayı ilave edip bir taşım kaynatın.
Sosu bir servis tabağına alın. Üzerine patlıcanları yerleştirip ince kıyılmış maydanoz serpin. Soğuk servis yapın.
İmam bayıldının yanına ne gider diyorsanız, pirinç pilavı ile şık bir sunum hazırlayabilirsiniz. Afiyet olsun.