Poğaçanızın puf puf olmasını kim istemez, bugün yazımızda nefis pufidik pufidik poğaca yapmak için nelere dikkat etmeliyiz? Poğaçaya yaş maya mı kullanmalıyız ? Yoksa kuru maya mı kullanmalıyız? Unun niteliği ne olmalı? Ve bunun gibi onlarca suallerinize yanıt vermeye çalişacağız. Doğru poğaça yapmanın ilk koşullarından birisi, maya, un süt ve şeker oranını doğru uygulamaktır. Evvelki deneyimlerimden edindiğim bilgilerden bir taneside kuru maya ile yapılan poğaçalar daha hoş olduğudur. Mayalı hamura kesinlikle doğru miktarda şeker kullanmalısınız, zira şeker ve maya toplanınca daha tesirli olur mayalanma süratini yükseltir. Dolayısı ile kabarmış bir hamura erişirsiniz. İçerisine katacağınız süt lezzetine lezzet katacağı için kesinlikle süt kullanalım. Lezzetli bir poğaça yapmanın ehemmiyetli hususlarından bir taneside kullandığınız mahsullerin niteliği ve tazeliğidir. Siz istediğiniz kadar becerikli olun hamur işlerinde kullandığınız mahsulün bir tanesi son kullanma tarihi geçtiyse, tüm emeğinizi çöpe atmanıza neden olacaktır. Alışveriş yaparken kesinlikle s0n kullanma tarihine bakıp, sepetinize atın alacağınız mahsulü. Zaferli bir poğaça yapmak için kendi tecrübelerinizide göz önüne almayı unutmayın.
-Kuru maya kullanmanızı öneririz, koku yapmıyor ve daha iyi kabarmasını sağlıyor.
– Kullandığınız kuru mayayı kesinlikle süt ılık içinde çözdürün.
– Sütle cözdürdüğünüz mayanın içine şeker katmayı unutmayınız, şeker mayalanma işlemini süratlendiriyor.
– Kuru maya kullanacaksak, mayayı cözdürdükten sonra on dakika bekletip öyle kullanın.
– Yaş maya kullanacaksak, erittikten sonra su veya süt erittikten sonra kabarmasını beklemeliyiz.
– Kullandığımız tüm malzemelerin oda ısısında olmasına dikkar edin.
– Hamurun iyi yoğrulduğundan şöyle bir testle emin oluruz, hamuru cekince esniyorsa doğru bir biçimde yoğurmuşsunuz demektir. Ama sürüklediğinizde kopuyorsa azıcık daha yoğurmanız gerekiyor demektir.
– Mayalanma harekâtını verilen zamanın altında yakalamayın.
– Poğaça hamuru kulak memesi yumuşaklığında olmalı.
– Hamurunu doğru bir biçimde yoğurmalısınız.
– Poğaça hamuru pütürsüz olmalı.
– Yoğurduğunuz poğaça hamuru, parmağınızı daldırınca içeriye doğru çukurluk oluşturuyorsa hamur şekillenmeye hazır demektir.
– Biçimler vererek tepsiye dizdiğimiz poğaçaların üzerine yumurta sarısını fazla bekletmeden sürelim.
– Yumurtasını sürdüğümüz poğaçaları fırına sürelim ilk 15 dakika 65 derecelik ısıda mayalanma süresi tanıyalım. Daha sonra tarifteki ısıya ayarlayıp pişirme sürecine geçebiliriz.
Poğaça hamurunu hazırlarken tüm malzemeleri birden koymak yerine, evvel akışkan malzemeleri ilave edip akışkan malzemeleri karıştırıp sonra kuru malzemeleri yavaş yavaş katmayı sınamalısınız. Unun ölçüyü çok ehemmiyetli, un fazla kaçarsa sert bir poğaça oluyor. Ehemmiyetli bir püf nokta ise poğaçalar piştikten sonra ilk sıcaklığı çıkınca üzerine azıcık su serpiştirip hava almayacak bir biçimde gizlemeniz yumuşak poğaçaya kavuşmanızı sağlayacaktır.
Sınanmış Poğaça Tariflerimize erişmek için, Hamur İşi Tarifleri Kateğorimize tıklamanız yeterli.