Oda sıcaklığında iyice yumuşamış olan tereyağını derin bir yoğurma kabına alın. Yumurtalardan birinin akını ayırıp diğer yumurtaları teker teker tereyağının üzerine ekleyin.
Vanilya, kakao, irmik ve kabartma tozunu katıp unu azar azar ilave edip ele yapışmayan kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar yoğtümörün.
Fırın tepsisini yağlayın ya da pişirme kağıdı serin. Haşhaşı bir tabağa yayın. Ayırdığınız yumurta akını bir başka kaseye koyun.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avuçlarınız arasında yuvarladıktan sonra üzerlerine hafifçe bastırın. Eğer hamur elinize yapışıyorsa elinizi sıvı yağla ıslatabilirsiniz.
Hazırladığınız şekerpareleri önce yumurta akına, sonra haşhaşa bulayıp yağlı fırın tepsisine yerleştirin. İsterseniz şekerparelerin üzerini fındık ya da bademle süsleyip, önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25 dakika kadar pişirin.
Şurubu hazırlamak için su ve şekeri orta boy bir tencereye alın. Kısık ateşte, ara sıra karıştırarak, kaynayıncaya kadar pişirin.
Kaynamaya başlayınca limon suyunu ekleyip 2-3 dakika daha pişirin ve sonra ocaktan alıp ılık hale gelmesini bekleyin.
Şekerpareleri fırından çıkarıp henüz sıcak haldeyken üzerine ılık şerbeti gezdirin. Tatlının şurubu çekmesi için 30 dakika bekleyip servis yapın.
Lezzetine doyamayacağınız klasik şekerpare tarifine göz atmayı unutmayın.