Bilgi
Web sitemize hoşgeldiniz.

  • DOLAR
    %0,18
  • EURO
    %-0,62
  • ALTIN
    %1,50
  • BIST
    %1,94
Ham Köfte Tarifi

Ham Köfte Tarifi

Ziyaretçilerimizin köfte tariflerinden en çok sevdiği Ham köfte, sahiden gerçekten doğu yörelerinde en güzeli yapılan, yoğurma aşamasında bilek gücü isteyen, araç gereç açısından doğu yörelerinde daha lezzetlisi yer alan yemek yemek tariflerinden biridir. İsot ve baharat çeşitleri ile yapılınca tadına doyulmuyor. Gerçek çiğ köfte tarifi için sizlere bu tarifimizi derledik. Olağan basit köfte tarifleri açık havada bulunan ham köfte tarifi için bizim bu denenmiş çiğ köfte tarifi ile yapabilirsiniz. Çiğ köfte, bol acılı kıvamı, kendine has verilen şekli, marul yaprağı aralarında yapılan sunumu ile kendimce en lezzetli ve en sunumu güzel köfte tarifi. Ham köfteyi yaparken böylece adi köfte tarifleri gibi 15-20 dakika yoğurmanız yetmez. Bu yüzden ham köfte yapılışı için geniş bir zamanınızı ayırın ve uzun vakit yoğurun. Çünkü ne dek fazla yoğurursanız öyle lezzetli bir ham köfte elde edersiniz. Bulgur seçiminde fazla tedbirli olun nasıl olsa miktar diye pilavlık bulgur kullanmayın. Çiğ köftenin tek bulguru köftelik minik kırık bulgurdur. Çiğ köfteyi misafirlerinize ikram olarak hazırlayacaksanız bir gün önceden yoğurun ki keza vakit kazanın keza de dinlenmiş bir köfte harcı elde etmiş olursunuz. Başlı başına bir yemek tarifi sayılabilecek değin doyurucu olan çiğ köfte nasıl yapılır diye soranlar için buyurun malzemeler.

Çiğ Köfte Tarifi için malzemeler

1 orta zirve soğan
4-5 diş sarımsak
8-10 sap taze soğan
1 demet maydanoz
3 domates
Yarım kg köftelik bulgur
Yarım kg çiğ köftelik koyun kıyması (but tarafından, yağı siniri tamamen temizlenmiş)
1 çorba kaşığı çiğ köftelik Urfa baharatı (yenibahar, tarçın, karabiber)
2 su bardağı isot
5-6 küp buz
2 çorba kaşığı domates salçası
Yoğurmak için buzlu su
Tuzlu

YANINA:

Marul ya da kıvırcık salata yaprağı
Taze nane
Maydanoz
Salatalık
Domates
Semizotu
Kırmızı turp

Ham Köfte Yapılışı

Soğanla sarımsağı fidan gibi kıyın. Taze soğanla maydanozu yıkayıp süzün. Taze soğanların beyaz ve açık yeşil kısımlarını çok ince dilimleyin. Maydanozun yapraklarını kıyın. Domatesleri rendeleyin. Bulgurun kepeğinin uçması için haricen birkaç defa hafif yukarı savurarak havalandırın. Geniş bir çanağın içine buzlu suyu hazırlanmış edin. Yüksek kenarlı geniş bir yoğurma tepsisine kıymayı, kuru soğanı, sarımsağın yarısını, rendelenmiş domatesi, baharatı, isotu ve buzları koyun. Tuz serpin. Tüm araç gereç macun kıvamına gelene dek kuvvetlice bastırarak yoğurun. Bulguru ek edin ve benzer şekilde yoğurmaya devam edin. Bulgur, suyunu çektikçe elinizi buzlu suyla ıslatın. bu arada salçasını katın. Tadına tuzuna bakın, icabında tuzlu ilave edin. Buz ayrıntılarıyla eriyince ve bulgur çiğnenecek yumuşaklığa geldiğinde çiğköfte hazır demektir. Son olarak kıyılmış taze soğan, maydanoz ve kalan sarımsağı ek edin. Tüm malzeme ayrıntılarıyla birbirine geçinceye değin birazcık daha yoğurun. Geniş bir servis tabağına salata yapraklarını yayın. Çiğköfteleri sıkım sıkım hazırlayıp yaprakların üzerine koyun. Onun da üzerine nane ve maydanozları yerleştirin. Yanma dilimlenmiş salatalık, domates, semizotu ve kırmızı turp koyun. Lavaş ekmeğiyle birlikte servis yapın. Sonunda leziz çiğ köfte ikram edilebilir sağlık durumu olsun.

PATATESLİ ÇİĞ KÖFTE TARİFİ

Merhaba Antakya mutfağının harikulade lezzeti olan Patatesli Ham köfte (Antakya) Tarifi ile sizlerleyiz. Antakya mutfağını haberdar olan bilir, ilk gittiğimde Antakyalı dostumun beni alandan alıp sırık kahvaltıya götürdüğü yeri ve lezzetleri asla unutamam. İşte o gün Mutfaklarına aşık oldum desem yalan olmaz. Künefe yi anlata analata bitiremem, patatesli çiğ köfteyi ilk o süre yedim. Gerçekte bir lezzet, bu lezzetin peşini bırakır mıyım, derhal tarifi alır yaparım. Benden kaçmaz, bir kişi elimden kaçtı oda salaş bir yerde yediğim şekerpare tarifidir, ne yaptıysam şef vermedi. ben bıkmadım her gün gittim şayet pes eder püf noktayı alırım diye. Şefin Arnavut damarı tuttu, benim annemden gelen Kürt damarımı bastırdı. Alamadım o püf noktayı, beni nasıl pes ettirdi diye sorarsanız, kardeşi ile bu tasvir yüzünden küstüklerini söyleyince peşini bıraktım. Korktum bir gün beni tava ile lokantadan kovalayacağını düşünerek istemeye istemeye peşini bıraktım..:)
Patatesli Ham köfte Tarifini yaptınız öteki köfte tarifleri kategorimizden mutlaka bir betimleme bulacaksınızdır. Tercihiniz dolma olacaksa dolma tarifleri kategorimizden bir tane secebilirsiniz. bu vesileyle yumurta yemekleri kategorimizden mutlaka beğeneceğiniz bir tarifimiz vardır. Çörek tariflerimize baktınız mı? Kurabiye tarifleri kategorimize bakmanızı güçlü olarak öneririz. Elmalı Kurabiye tarifimize bayılacaksınız. Afiyetle…
Malzemeler

Tariflerde kullanılan bardak, 200 ml. lik olağan bardaklardır..

600 gram (4 su bardağı)  köftelik bulgur(sarı)
400 gram (2 su bardağı) sıcak su
3 tane  patates
1 tane  soğan
8 diş sarımssak

1 yemek yemek kaşığı domates, 1 yemek kaşığı biber salçası

2 çorba  kaşığı isot
Kimyon, yeni bahar, nar ekşisi, tuz, pul biber
Yarım limon suyu
100 gram (1.5 nehir bardağı)  zeytinyağı
1  kase ceviz içi
Bir arz maydanoz

8-10 karakter

 

Patatesli Ham Köfte (Antakya) Tarifi

Karıştırma kabına ayıklanmış ve yıkanmış bulguru alalım, üstüne sıcak su dökelim ve karıştıralım. Patatesleri haşlayalım bulgurun (suyunu çekmiş olan) içine ek edelim. Üzerine rende soğan ve dövülmüş sarımsağı ilave edelim yoğurmaya başlayalım. Biraz yoğurduktan sonradan üstüne, salçaları ve baharatları ilave edelim yoğurmaya devam edelim. Kıvama gelince, ince kıydığımız maydanoz, tuz, ceviz ve zeytinyağı ekleyelim bir vakit daha yoğuralım. Hazırlanmış olan köfteden ufak parçalar koparıp elimizde sıkalım servis tabağına alalım. Hemencecik servise sunalım.

Sıhhat olsun….

BAŞKA BİR TARİF:

MALZEMELER :
3 su bardağı ince bulgur
4 Patates
1 Adet soğan
1/2 maydanoz
1 çorba kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı salça
kimyon, pulbiber
tuz,karabiber
Akıcı yağ
nar ekşisi

Köfte Tarifi

İnce bulguru üstünü kapatabileceğimiz geniş bir kaba alalın 1 su bardağı su ile ıslatıp kapatın üstüne patatesleri rendeleyip karıştırın. Bulgur sıcak su ve patateslerin sıcaklığı ile kabarırken akışkan yağı ufak bir tencere veya tavaya döküp üzerine ince kıydığınız soğanı ve salçaları ilave edip soteleyin. Daha sıcak durumdayken bulgur ve patates karışımının üzerine gezdirip elinizle bir birine yapışacak duruma gelinceye dek yoğurun.Baharatlarını , maydanozu, nar ekşisini ek edip yuğurmaya devam edin ve avcunuzun aralarında sıkıp şekil verin. Servis tabağına alırken isteğe kadar yeşillikler ve limon dilimleri ile servis edebilirsiniz .

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Yorum yazmak için giriş yapmalısın