Merhaba, E-Tarifler takipçileri bugün sizlere Güneş Poğaça Tarifi vereceğiz. Hamur işleri yapanlar bilir, yaptığımız poğaçalar genelde sert düşer. Eğer poğaçanız sert düştü ise biliniz ki bir yerlerde hata yapmışsınızdır. Malzemelerin oda ısısında olması gerekiyor. malzemelerin son kullanama tarihini mutlaka yoklama ederek kullanmaya özen gösterelim. Hamur harcına su ya da süt katacaksanız, ılık olmasına itina gösterelim. Poğaçaya ya kuru maya katacağız yada yaş maya mayanın hazırlanma şekline özen gösterelim. Kuru maya kullanacaksanız, ılık suya kuru maya ve 1 kaşık şekeri ek edip karıştıralım. Daha Sonra asgari 10 dakika dinlendirip hamur harcına katalım. Yaş maya kullanacaksanız, ılık süte katıp ayrıntılarıyla karıştıralım, köpürene değin bekleyelim. Mayanın taze olup olmadığını elimizde ufalayarak anlayabiliriz, eğer elimizde ufalanarak dağılıyorsa taze olduğunu anlarız.
Güneş Poğaça yı eğer sabahtan kahvaltı için düşünüyorsanız, yanında Yumurta yemekleri kategorisinden Peynirli Omlet Tarifini öğüt edebiliriz. Tekrar kahvaltı sofrasına çok yakışacak bir tanım Meze tarifleri kategorisinden Kekikli Patates Tarifini önerebiliriz. Reçel tariflerinden Zeytin Reçeli Tarifi ile sofranıza Ege esintisi getirebilirsiniz. Afiyetle, kolay gelsin…
125 gram tereyağı (oda sıcaklığında)
1 Tane yumurta
220 gram (1 su bardağı) yoğurt
110 gram (yarım su bardağı) değişken yağ
1 paket kabartma tozu
1 miktar tuzlu
400 gram (4 su bardağı) un
İç harcı için
1 çay fincanı rendelenmiş beyaz peynir
1/2 demet maydanoz
Üzeri için;
1 adet yumurtanın sarısı
Çörek otu
Yoğurma kabına unu alalım ortasını havuz gibi açalım öteki malzemeleri ortaya koyalım.(icabında un ilave edin)
Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene değin yoğuralım.
Kıvama gelen hamuru ılık bir yerde yirmi dakika dinlendirelim.
Biz bu arada iç malzemesini hazırlayalım. Bunun için ilk kez maydanozu ayıklayıp yıkayalım.
Ayıklanmış ve yıkanmış maydanozu incecik kıyalım, üzerine rende yaptığınız beyaz peyniri ilave edelim karıştıralım.
Dinlenmiş hamurdan, mandalinadan birazcık daha ufak parçalar koparalım, içine iç harçtan yeteri değin koyalım ve kapatalım.
.
Çevresine bıçak yardımı ile çentikler atalım, sonra hamurun üstüne fırça yardımı ile yumurta sarısını sürelim.
Fırın tepsisine yağlı kağıt serelim, hazırladığımız poğaçaları yerleştirelim. Poğaçaların tam ortalarına çörek otu serpelim. 170 derecelik ısıda pişirelim.
Afiyet olsun….
Anekdot: Bu malzemelerden 18 tane poğaça çıkıyor.