Gül Tatlısı / Kayseri Tarifi İçin malzemeler
- 1 çay kadehi yoğurt
- 1 çay kadehi akışkan yağ
- 125 g tereyağı Yumuşak
- 1 çay kadehi irmik
- 1 kutu kabartma tozu
- 1 kutu vanilya
- 2,5 su kadehi un
- 1 dilim limon
- 2 avuç fındık içi Bütün
Şerbeti için
- 3 su kadehi toz şeker
- 3 su kadehi su
Gül Tatlısı / Kayseri Nreel Yapılır?
- Toz şeker ve suyu bir tencereye alın, içine 1 dilim limon ilave edin ve 10-15 dakika kaynatıp ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
- Bir karıştırma kabına yoğurt, akışkan yağ, tereyağı ve irmiği alın. Bir mikser ile çırparak karıştırın. Ardından kabartma tozu, vanilya ve unu ilave ederek yumuşak kıvamlı bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.
- Hamuru hafif unlanmış zeminde, merdane ile kalın olmayacak biçimde açın. Açtığınız hamuru çay kadehi ile veya yuvarlak bir kurabiye kalıbıyla kesin. Kesilen dairelerin 3 tanesini, yarım ay şeklinde üst üste gelecek biçimde koyarak rulo sarın. Bir bıçak ile ortadan ikiye keserek iki adet gül şeklinde hamur elde edin. Hamur bitene kadar aynı operasyonu tekrarlayın ve fırın tepsisine dizerek ortalarına bütün fındık içi yerleştirin.
- Önceden ısıtılmış 160 derecedeki fırında 30-35 dakika pişirin. Kızaran gül hamurların üzerine soğuk şerbeti gezdirin ve bir süre şerbeti sürüklemesi için bekletin. Şerbetini tamamen çekince servis edin.
- Gül tatlısını, konut üretimi armut kompostosu ile beraber servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
Tam Kıvamında Gül Tatlısının Püf Noktaları Nelerdir?
- Hamurun kıvamı çok yumuşak olursa, üzerine elenmiş un ekleyebilirsiniz.
- Tüm malzemelerin karışması için, en az 10 dakika boyunca yoğurun.
- Hazırladığınız hamurun üzerini örterek 20 dakika dinlendirin.
- Fırını önceden ısıtın. Bu sayede hamur denk ölçüde pişecektir.
- Şekil verdiğiniz hamurun üzerine hafifçe bastırın. Aksi takdirde yumuşayan hamur giderek daha fazla açılacaktır.
- Tatlılar sıcakken üzerine ılık şerbeti dökün ve buzdolabında dinlendirin.
1 Porsiyon Gül Tatlısı Kaç Kaloridir?
Gül tatlısının bir porsiyonu 260, orta ebatlı bir adedi ise takribî 120 kaloridir. Şeker ve karbonhidrat kıymeti yüksek olduğu için, diyabet hastalarının minik porsiyonlar harcaması önerilir.
Osmanlı mutfağından servet kalan şerbetli tatlılar sizin de damak zevkinize hitap ediyorsa, hafifliği ile bilinen kemalpaşa tatlısı ya da şam tatlısı tarifine göz atabilirsiniz.