Kuru bakla ve gambilyayı Gambilya, gambili, gumbilya gibi söylenişleri olan, mercimek büyüklüğünde yabani bakla da denilen, özellikle Ege adalarında fava diye de satılan bir bakla cinsidir iyice yıkayın.
Daha sonra bir-iki parmak üstüne çıkacak kadar su koyup, içerisine soğan, havuç, sarımsak, tuz ve şeker ilave edin. Kısık ateşte ara ara karıştırarak lapa haline gelene kadar pişirin ve ılımaya vazgeçin.
Daha sonra el robotu ile pürüzsüz bir hale gelene kadar karıştırın. İnce olarak doğradığınız dereotlarını içine koyup tekerrür karıştırın ve payreks bir tepsiye döküp düzleyerek soğumaya vazgeçin.
Soğuduktan sonra istediğiniz biçimlerde kesip, üzerine doğranmış kırmızı soğan ve dereotu koyun. 1 dilim limon ve sızma zeytinyağı dolaştırarak servis yapın. Afiyet olsun.
Dilerseniz, olağan fava tarifine de göz atabilirsiniz.