Nihayet benden beklenen tarifi sınayabildim. Gerçeğinde bir kere daha sınamıştım ama istediğim gibi olmadığı için ikinci defa sınamaya karar vermiştim. Şimdi bu fıstıklı börek de neyin nesi diyeceksiniz. Antep’de kalmış olanlar iyi öğrenir bunu. Zati Antepliler her şeye fıstık koymayı pek beğenir. Ne ceviz ne fındık fıstığın tadını vermez ki. Aynı şeyi Ermenekli dostum ceviz için, Samsunlu dostum da fındık için düşünürdü. Bu gördüğünüz börekcikler de Antep’de özellikle kahvaltılık olarak simitçilerde satılan kaymak ve fıstık kapsayan şekerli bir börek. Ben bunu Antep’de yaşamadığı için bulma ihtimali olmayan dostların konutlarında yapabilmeleri için sınadım.
Evvel nasıl yaptığımı anlatayım daha sonra yorumlarıma ilave edeceğim.
İç harcını için: 2 su kadehi süte 3-4 yemek kaşığı irmik ve şeker katarak ateşe koydum. Kaynayana kadar kesintisiz karıştırdım, kaynamaya başladıktan sonra bir vakit daha kıvamı çoğalması için ateşte yakaladım. Ateşten indirdikten sonra karıştırmaya bir vakit daha devam edip azıcık soğumasını bekledim. Öteki taraftan 50 gr kadar antep fıstığı içini robottan geçirip toz haline getirdim. Ben kaymakla fıstığı karıştırmadım ama sıradanda karmaşık olarak yapıyorlar. Hamur için: Bu içe göre 6 adet milföy hamuru kullandım.fıstık içi azıcık arkasıydı ama keşke hepsini kullansaydım, piştikten sorna az geldi Her bir milföy hamurunu ikiye kesip merdane ile azıcık geliştirdim. Her bir parçanın ortasına bir yemek kaşığı kaymak, bir tatlı kaşığı fıstık içi koyup iki ucu üzerine katladım ve uclarından bastırarak birbirine yapıştırdım. Dayanan kısım alta gelecek biçimde yağlanmış tepsiye dizdim. Yarım saat kadar buzdolabında dinlendirdikten sonra 40 dk -1 saat olsa daha iyi olur, benim zamanım yoktu üzerlerine yumurta sarısı sürüp 180 derece fırında kızarana kadar pişirdim. Gelelim yorumlarıma: Tadı hoş oldu, ama bütün ölçüyü ayarlayamadım ne yazık ki. Kaymağa göre fıstık içi az oldu. Fıstığı daha fazla olsa tadı daha şahane olurdu. Böreği katladıktan sonra sarih kalan iki kenarı şayet iyi yapıştıramazsanız piştiği sırada böreğin içi tepsiye akıyor. Açılmaması için bir usul de kapatma yerlerine kabarma yerlerine denk gelmeyecek biçimde çırpılmış yumurta sürmekmiş.
Bu böreğin orjinalini göremek için Burayı tıklayın
Not: Masa örtüsü Antep işi.