Merhaba, değerli takipçilerimiz Rumeli mutfağından bizlere gelen Sütlaç Tarifi ile sizlerleyiz. Bir fazla dünya mutfağında da öbür yapılışı var , bazı ülkelerde özellikle yılbaşı tatlısı olarak tüketildiğini biliyoruz. Sıcak olarak sunum yapıldığını okumuştum bir yemek yemek kitabında. Bizde ise tatlıyı bilhassa sıcak günlerde soğutarak tüketilir, sübye ile yapılanı makbuldur. Sübye osmanlı mutfağında, pirinç unu niyetine kullanılan doğal koyulaştırıcı. Evde sübye yapımı hiçde güç değildir, ihtiyacınız olan yalnızca kırık pirinçtir. Evde hazırlamanızı nasihat ederiz, gelelim sütlacın püf noktasına sütlacın içine kattığınız pirinçleri çok pozitif haşlamayınız, hafif ağıza gelmeli en manâlı püf noktası budur. Biz site olarak tıpkı dondurmalar için dediğimiz sloganı sütlaç tarifinde de tekrarlıyoruz. Yaz kış Sütlaçı dolabınızda bulundurun diyoruz. Bu hafif ve besleyici özelliği olan Sütlaç Tarifinin araç gereç listesi ve tarifine geçiyoruz. Sağlık olsun..
4 su bardağı süt,
250 gram toz şeker,
3 çorba kaşığı pirinç,
1 çorba kaşığı pirinç unu,
1 tatlı kaşığı vanilya,
su.
Pirinçler ayıklanır, yıkanır, tencereye konur. Üstünü 4 parmak geçecek kadar su ilave edilir. Pirinçler uzayıncaya dek karıştırmadan” kaynatılır. Suyu süzülür. Sütün bulunduğu tencereye konur. Ateşe oturtulur. 1-2 taşım kaynayınca şeker ilave edilir. 1-2 taşım daha kaynatıldıktan daha sonra sütle karıştırdığınız pirinç unu ek edilir karıştırılır. Bir iki taşım kanadıktan sonradan ateşten alınır. Birazcık yüksekten kaselere dökülür. Soğuduktan daha sonra servis yapılır.
İKİNCİ TARİF:
Fırında sütlaç tarifi, en kolay tatlı tarifleri içinde bulunan en nefis tatlı tarifi benim için. Zira çok eksik malzeme ile lezzetli bir tatlı yerine getirmek isterseniz bizim bu fırında sütlaç tarifi tam size göre. Bir miktar süt, bir tedarik pirinç ve şeker ile kısa sürede üzeri nar gibi kızaran lezzetli bir fırında sütlaç yapabilirsiniz. Fırında sütlaç yaparken en büyük tehlike sütün kesilme anıdır.
Sütün kesilmemesi için tatlıyı fırına vermeden önce tepsiye bol soğuk su koyup, sütlaç kaselerini sulu tepsiye yerleştirir ve fırının sadece üstteki kısmını yakarsanız böyle bir sorunla karşılaşmazsınız. En güzel tatlı tarifleri yer alan bu yemek tarifleri sitesi, sizlere denenmiş tatlı tarifleri, resimli tatlı tarifleri sunmaya devam ediyor. İstediğiniz tüm sütlü tatlıları, meyveli tatlıları sitemiz içinde arama yaparak bulabilirsiniz. İşte size leziz bir fırında sütlaç tarifi.
1 kg. süt
1 su bardağı haşlanmış pirinç
2 su bardağı toz şeker (veya 30adet tatlandırıcı)
Süt, tencereye alınır. Haşlanıp süzülmüş pirinçler ek edilir. Toz şeker konulup karıştırılarak koyulaşıncaya değin pişirilir. Eğer tatlandırıcı kullanılacak ise süt ve pirinç koyulaştıktan daha sonra tencere ocaktan alınır, içine tatlandırıcılar atılıp karıştırılır.
Raife Adlı Üyemizden Bir Öneri:
Fırın sütlaç ısıya dayanıklı kaplara konup fırına verilmeden önce tepsiye soğuk su konulmalı ve fırının üst kısmı yakılmalıdır huysuz taktirde süt kesilir. bu önemli bir püf noktası…