Fincan tatlısı için; ilk olarak süt, un ve şeker, tencerede iyice koyulaşana kadar karıştırılarak pişirilir.
Ocaktan aldığımızda vanilya ve margarin ilave edilir ve iyice çırparak karıştırılır.
Kahve fincanlarının içlerini nemlendirerek, muhallebi doldurulur. Fincanlar nemlendirilmez ise, kalıp biçiminde çıkartamazsınız.
Tatlımız soğuduktan sonra, buzdolabında 3-4 saat bekletilir.
Tatlıları fincandan çıkarırken, kenarlarından hava almasını sağlayarak ters çevirip fincan sallanır.
Kalıp gibi düşen fincan tatlısı, Hindistan cevizine bulanıp yalvardığı gibi süslenir.
Kullandığınız fincanlarınıza muhallebiyi kullanmadan evvel nemlendirmelisiniz. Aksi halde fincanlarınızdan tatlınız kalıp eklinde çıkmayacaktır. Aynı zamanda kullandığınız fincanların ağız kısmının geniş olmasına dikkat etmelisiniz. Dar ağızlı fincanlardan da tatlınız güç çıkacaktır.
Tatlınızın içerisine limon kabuğu rendeleyebilirsiniz.
Kullanılan fincanlar sıradan türk kahvesi fincanlarıdır. Takribî olarak 90 ml kadardır.
Beyaz beyaz kartopu görünümündeki fincan tatlılarınızı isteğe bağlı olarak kakaolu da yapabilirsiniz. Tat olarak değil ama görüntü olarak daha değişik tatlılar elde etmiş olursunuz. Kakaolu fincan tatlısını da hoşlanacağınızı düşünüyorum.
Sütlü tatlı hoşlanırlar ile şerbetli tatlı severleri bir araya getirecek kemalpaşalı fincan tatlısı sizlerinde çok güzeline gidecek. Sütlü tatlı yiyorum varsayırken arasından sürpriz diye çıkacak kemalpaşalar davetlilerinizi hem donakaltacak hem de mutlu edecektir. Sizlerde kesinlikle sınamalısınız.
Fincan tatlınızın üzerine renkli renkli bonibon yada çakıl taşı gibi şekerlemeler koyabilirsiniz.
Çikolata sosu yada benmari usulü erittiğiniz .çikolata ile süslemeler yapabilirsiniz.
Fincan tatlılarınızın üt kısmına fındık koyabilir yada servis esnasında meyve dilimleri koyabilirsiniz.