Elmaları rendeleyip tarçınla karıştırın ve bekletin. Yumurta sarılarını ve aklarını iki ayrı kaba ayırın.
Toz şekerin yarısını yumurtanın akları ile iyice çırpın. Şekerin öbür yarısını yumurta sarıları ile katılaşıncaya kadar iyice çırpın.
İkisini spatula desteğiyle birbirine karıştırın. Elenmiş un ve portakal suyunu da ilave ederek yeniden spatulayla yumurtaları söndürmeden dikkatlice karıştırın.
Yağlı kağıt serili kek kalıbına dökün ve evvelden ısıtılmış 170 derece fırında kürdan daldırıldığında pak çıkıncaya kadar pişirin.
Fırından çıkarıp soğumaya vazgeçin. Kreması için, süt, yumurta sarısı, şeker, un ve vanilyayı tencereye alın ve kesintisiz karıştırarak muhallebi kıvamında pişirin.
Ocaktan alıp margarin ilave edin ve mikser ya da mutfak robotu ile 5 dakika çırpın.
Elmaların suyunu sıkarak bir kaba alın. Soğuyan keki enine ortadan ikiye kesin ve bir katını kelepçeli kek kalıbının tabanına yerleştirin.
Elma suyunun yarısını kek tabanının üzerine dolaştırıp kremayı ilave edin. Öbür kek katını da elma suyu ile nemlendirip kremanın üzerine hafif bastırarak kapatın.
Rendelenmiş elmaları spatula desteğiyle pasta ile kalıp arasına yerleştirin.
Yumurta aklarını mikserle 3 dakika çırpın. Şekeri kaşık kaşık ilave edip katılaşıncaya kadar çırpmaya devam edin.
Merengi pastanın üzerine yayıp fırın ızgarasında üzeri kızarıncaya kadar takribî 2-3 dakika pişirin.
En az 2 saat buzdolabında beklettikten sonra kalıptan çıkartarak servis yapın.