Elma Tatlısı Tarifini yaparken dikkat etmemiz gereken hususlar, öncelikle elmalarımızın sert olması gerekiyor. Yumuşak elmalar kısa müddette pişip ayrılma yapabilir, elmaların ebadının birbirine denk olmasına itina gösterirseniz servis ederken çok daha şık olur. Şayet ekşi elma kullanılacaksa şeker ölcüsünü azıcık çoğaldırabilirsiniz. İçine koyacağınız malzemeleri istediğiniz biçimde değiştirebilirsiniz, çoğaldırıp eksilmek sizin damak zevkinize bağlı. İsteğe bağlı olarak kaymak, dondurma veya krem şanti kullanabilirsiniz. Besin boyasını aktarlardan temin edebilirsiniz. Değindiğimiz hususlara dikkat ederseniz nefis Elma Tatlısını yapmanız muhtemel. Bu hafif tatlı tarifini kesinlikle deneyin deriz. Afiyet olsun..
4 adet kocaman boy elma
12 yemek kaşığı toz şeker
1 tane kabuk tarçın
4 adet karanfil
Yarım çay kaşığı besin boyası
1 litre su
1 portakal kabuğu
İç harcı için
2 orta boy elma
bir avuç kocaman çekilmiş, ceviz
1 yemek kaşığı terayağ
1 yemek kaşığı kuş üzümü
1 yemek kaşığı, portakal kabuğu rendesi
1 çay kaşığı tarcın
4 yemek kaşığıda toz şeker
Üzerini süslemek için
kaymak, dondurma veya kremşanti
Yeşil toz fıstık
Öncelikle elmaları yıkayıp ceddelim, elmaların altlarının düz olması için bıçakla altını düzleyelim. Elmaların ortalarını mutfak deleceği kabak oyacağı ile oyalım. Elmaların cetme ve ortalarını oyma operasyonu bittiğinde, besin boyasını 1 litre suyumuzun içine katalım karıştıralım.
Hazırladığımız suyu pilav tenceresindeki elmaların üzerine döküyoruz, üzerine şekeri kaşıkla elmaların üzerine denk bir biçimde ilave edelim, karanfilleri de ilave edelim. 1 Adet kabuk tarcını, portakal kabuğunu ilave edelim tenceremizi kaynamak üzere ocağın üzerine alalım. kaynadıktan sonra bir 5 dakika daha bekleyelim, 5 dakika sonunda elmaları alt üst yapalım, 5 dakikada bu biçimde pişirelim. Elmaları ocaktan alalım bir kenara bırakalım, biz bu arada iç malzemesini hazırlayalım.
2 Adet orta boy elmayı ceddelim, atadığımız elmaları rendenin kocaman tarafı ile rendeleyelim. bir tavaya tereyağını alalım eritelim, rende elmaları üzerine ilave edip hafif sote yapalım. Üzerine şekeri ilave edelim kuş üzümünü portakal kabuğu rendesi ve cevizleri ilave edelim hepsini beraber kavurmaya devam edelim. Elmalarımız karamelize olmalı son olarakta tarcını ilave edelim karıştıralım.
Pişen elma harcımızı içine tenceredeki elma sosundan bir kepçeye yakın ilave edelim bir zaman daha kaynatalım ve ocaktan indirelim, pişen elmaları ayrı bir servis tabağına alalım, tencerenin içindeki sosun bir kadeh kadarını içine vazgeçelim geri kalan sosu bir kaseye alalım tenceredeki 1 kadeh kadar olan sosu 5 dakika daha kaynatalım. Elma Tatlısının iç harcı ılık olmalı kaşık dayanağı ile servis tabağındaki elmaların içini dolduralım. Ocaktaki sos koyulaşınca ocaktan alalım elmaların üzerine kaşık kaşık dökelim. Son olarak üzerinin ziynetini yapalım, biz kaymak kullandık siz istediğiniz biçimde süsleme yapabilirsiniz.