Bilgi
Web sitemize hoşgeldiniz.

  • DOLAR
    %0,18
  • EURO
    %-0,62
  • ALTIN
    %1,50
  • BIST
    %1,94
Ekmek Yapmanın Püf Noktaları

Ekmek Yapmanın Püf Noktaları

Bugün de sitemizin ana kategorisi olan “püf noktaları” serimize Ekmek Yapmanın Püf Noktaları yazımızla devam ediyoruz.  Vereceğimiz  püf noktaları ile ekmek yapmak artık çok basit, nefis ekmek tarifleri uygulayabilir, beğendiklerinize güzel süprizler hazırlayabilirsiniz. Hamur işleri kategorisinden  Ekmek Çanağında Yumurta Tarifi nasihat ederiz bu hoş yemek tarifiyle pazar kahvaltılarınızı taçlandırabilirsiniz.

 – Ekmek hamurunun en ehemmiyetli malzemesi undur, dolayısı ile seçerken nitelikli olmasına itina gösterelim.

– Doğru oranda tuz kullanmaya itina gösterelim, tuz tadının doğrudan damağınıza baskın gelmemeli, sezilmeli ancak baskın olmamalı.
-Kullanacağınız mayaların son kullanma tarihine dikkat ederek alın.
– Yaş maya kullanacaksanız, kutusundan daha hacimli olan kutuları asla seçim etmeyiniz. Ekşi aşikar bir koku geliyorsa kullanmayınız.
– Maya kullanırken, mayalama operasyonunun civar sıcaklığından malzeme sıcaklığına kadar bir çok faktörün tesirli olacağını gözden kaçırmamalısınız.
– Ekmek hamurunun içine katacağınız yağ, bu katıda olabilir, akışkanda yumuşacık ve gevrek ekmeklere erişebilirsiniz. Ne kadar yağ kullanabilirim diyorsanız kullanacağınız un ölçüsünün yüzde onu kadar katı veya sıvıyağ kullanabilirsiniz.
– Ekmek Hamurunun içine katacağınız şeker de yağ gibi, yumuşak ve gevrek bir ekmek elde edersiniz. Ancak ölçüsünü iyi ayarlamanız gerekiyor, şekerde unun yüzde onu kadar olmalı. Şayet bu ölçüyü aşacaksanız, muhakkak aralıklarla ilave etmelisiniz. Mesala şekeri 3 denk parçaya dağılarak kademe kademe ilave etmelisiniz.
– Yoğurma harekâtında malzemelerin iyi karışması gerekiyor.
– Üç ceşit yoğurma biçimi vardır, kısa yoğurma, pekiştirmeli yoğurma ve gelişmiş yoğurma olarak öğrenilir.

*Kısa yoğurma:

En düşük süratte on-on beş dakika yoğrulup 3-4 saatte kabarma olur. Ekmek çok lezzetli olsa da esnek bir yapıda olmayacaktır.

*Pekiştirmeli yoğurma:

İlk bir kaç dakika düşük, daha sonra en az sekiz dakika süratli bir biçimde yoğrulduğunda, ekmek esnek olacaktır ancak lezzetsiz bir ekmeğe kavuşacaksınızdır.

* Gelişmiş yoğurma:

Her iki metodun ortasını bularak, evvel yavaş süratte 5 dakika yoğurarak daha sonra orta süratte 4 dakika yoğurma operasyonu yapılır. 1,5 saat kabarma operasyonu sürer lezzetinde hiç bir değşiklik olmaz. Bkz: Poğaça Tarifleri
– Konutta mikser dayanağı ile ekmek yapacaksak, un ve suyun karıştırdıktan sonra en az yirmi dakika ekşimenin olması için bekletilmeli. Daha sonra yavaş yavaş malzemeleri ilave ederek 10 dakika yoğrulmalı. Bkz: Kurabiye Tarifleri
– Bir başka yoğurma tekniği ise, on iki dakika yavaş süratte yoğrulması ve tuzunun en son katılmasıdır.
– İster elde yoğuralım, ister aygıtta yoğuralım ekmek hamurunun kıvama geldiğini nasıl anlarız? Yoğrulan hamurdan bir parça hamur koparalım parmaklarımızla açmaya çalışalım, şayet hamur ufalanmadan açılıyorsa kıvama gelmiş demektir. Öbür bir usulde parmağınızla hamura bastırdıktan sonra çukurlar tekerrür doluyorsa kıvama gelmiş demektir.
– Kıvama gelip gelmediğini harekât sonunda kesinlikle yapınız, fazla yoğurmak veya az yoğurmak zafersiz ekmek teşebbüsleri olarak size geri döner.
– Ekmeğinizi pişirdikten sonra, hava alabilecek bir biçimde pamuklu mutfak peçetesine sarılarak dinlendirmelisiniz.
– Fırından çıkardığımız ekmeklerin muhakkak bir müddet daha piştiğini unutmamalıyız. Takribî iki saat içinde ekmek yaradılışını bitirecektir. Müddet sonunda şayet hemen harcanacaksa kağıt bir poşet veya pamuklu büyük bir peçete sarılıp saklanmalı. Şayet hemen tüketmiyecekseniz, dilimlere bölelerek hava almayacağı bir kaba alarak derin dondurucuda gizleyebilirsiniz.

Verdiğimiz püf noktaları ile, kek gibi puf puf ve lezzetli ekmelere kavuşabilirsiniz, afiyetle basit gelsin.

Sosyal Medyada Paylaşın:
İlginizi Çekebilir

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Yorum yazmak için giriş yapmalısın