Domates Ve Biber Soslu Pırasa Dolması Tarifi İçin malzemeler
4 kalın pırasa
250 gr orta yağlı kıyma
1 soğan
1 sivri biber
2 çay kadehi pirinç
30 gr tereyağı
2 çorba kaşığı kıyılmış taze nane
2 çay kadehi sıcak su
Sos için:
1 salçalık kırmızı biber
2 domates
2 diş sarımsak
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
1 tatlı kaşığı nar ekşisi
2 çorba kaşığı zeytinyağı
50 gr rendelenmiş kaşar peyniri
Domates Ve Biber Soslu Pırasa Dolması Nasıl Yapılır?
Pirinci sıcak suda 15 dakika bekletip süzün. Pırasaları bir parmak uzunluğunda kesin. Dıştan üç yaprak kalacak biçimde içlerini çıkarın ve kaynar suda 5 dakika kadar haşlayıp süzün.
Soğanı atayıp kıyın. Biberi arınıp çok ince doğrayın. Kıyma, soğan ve biberi yağsız olarak bir tencerede kavurun. Ocaktan alıp ılınmaya vazgeçin.
Kıyılmış nane ve pirinci ilave edip tahta bir kaşıkla karıştırın. Pırasaların içlerini hazırladığınız kıymalı harçla doldurun. Pırasaları yatay olarak tencereye dizin.
Üzerlerine nohut büyüklüğünde tereyağı serpiştirin. İki çay kadehi sıcak su ilave edin. Kaynayınca kısık ateşte pırasalar yumuşayıncaya kadar pişirin.
Sos için,biberi arınıp çeper biçiminde doğrayın. Domatesi küp doğrayın. Sarımsakları arınıp kıyın.
Zeytinyağını sos tenceresinde ısıtıp sarımsakları ve biberleri kavurun. Domatesleri ilave edip bir kaç dakika daha kavurun. Ocaktan alıp nar ekşisi ve toz kırmızı biberi ilave edin.
Pırasaları servise sunmadan beş dakika evvel ısıya dayanıklı bir kaba aktarın. Üzerlerine hazırla dığınız domatesli sosu dökün. Peyniri serpiştirin.
Evvelden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırının ızgara kısmında peynirler eriyip kızarıncaya kadar pişirin. Sıcak servis yapın.
Afiyet olsun.
Dilerseniz, sıhhatli ve hafif pırasa dolması tarifini de sınayabilirsiniz.