Olağan Türk mutfağı tatlılarından Dilber Dudağı Tatlısı Tarifi ile sizlerleyiz, bir yerde okumuştum baklava yapmaya üşenen konut kadınlarının hızır gibi yetişen tatlı türü diye. Bir ara adını müstehcen buldukları için Ay Tatlısı olarak değiştirilen Dilber Dudağı Tatlısını yerine getirmek hiç o kadarda şiddet olmadığını tarifimizi yaptıktan daha sonra göreceksiniz. Tatlıyı yaparken işinize yarayacak birkaç tane püf noktasına değineceğiz. şerbet soğuk, dilber dudağı sıcak olacak. Bu yüzden şerbetini tatlıyı yapmaya başlamadan önce yapabilirsiniz. Tatlının hamurunu hazırlarken içine katacağınız 2 damla limon suyu hamurun ağızda dağılmasını sağlayacak.
Bu Müthiş ağızda dağılan Dilber Dudağı Tatlısı Tarifi mutlaka denemenizi öğüt ederiz. Akşam yemeği için Et Yemekleri Kategorimizden yapabileceğiniz kesenize uygun bir tarif bulacaksınızdır.
2 tane, yumurta
Yarım su bardağı, değişken yağ
1 dere fincanı, süt
1 çorba kaşığı sirke
1 fiske tuzlu
2 damla limon suyu
4 çay fincanı, baklavalık un, elenmiş
250 gram, nişasta (açılmak için)
200gram ceviz veya fındık, iri dövülmüş
1 paket, tereyağı
1 yumurtanın akı
şerbet:
5 nehir fincanı, toz şeker
4 nehir fincanı, su
1 tatlı kaşığı limon suyu
10-12 şahsiyet
Karıştırma kabına unu alalım ortasını havuz gibi açıp yağı, sirkeyi, yumurtayı ve tuzu ekleyelim. Yoğurarak kıvama getirelim (özlü bir hamur olucak) Kıvama gelen hamurdan, yumurtadan birazcık oldukça büyük parçalar koparalım ( 20 parça) hazırladığımız bezelerin üzerine nemli bir kumaş örterek takriben 30 dakika dinlendirelim. Dinlendirdiğimiz bezeleri nişasta serpilmiş açma tahtasında, servis tabağı büyüklüğünse parçalar halinde açalım (üstüne nişasta serpmeyi unutmadan) İlk 10 bezeyi açalım ve defalarca koyalım, olabildiğince büyük bir yufka elde etmeye çalışalım. Açma işleminde dikkat etmemiz gereken kesintisiz, daha aşağı üstteki yaparak açalım, yoksa alttaki yufkalar ufak olur. Açılan yufkayı, su bardağı ile keselim, ceviz ve yumurta akını karıştırıp, kestiğimiz yufkaların ortasına koyalım. Diğer yarısı ile kapatalım yağlanmış tepsiye dizelim. Uyguladığımız bu işlemi, diğer onlu grubada uygulayıp tepsiye dizelim. Minik bir tavada, tereyağını bir dakika kaynatalım, kaşık kaşık hazırladığımız hamurların üzerine gezdirerek dökelim. Tereyağın tortusunu katiyen kullanmayınız, 170 derecelik ısıda kızarana kadar tutalım.
Şerbeti için: Bir tencereye şekeri ve suyu alalım, on dakika kaynadıktan limon suyunu ek edelim, 1-2 dakika daha sonra şerbeti indirelim, ılınmaya bırakalım. Pişen tatlımızın ılınmasını sağladıktan sonradan, ılık şerbeti verelim, ağzını kapatalım şerbetini çektikten sonra servise sunalım. Afiyet olsun.
DIĞER BİR EDİTÖRÜMÜZDEN DİLBER DUDAĞI TATLISI TARİFİ:
Merhaba sevgili bayanlar bugün sizler için paylaşacağım tatlı tarifimizi ilk önce yapan ustanın kim olduğunu biliyor musunuz? İlk olarak Osmanlı sarayının mutfağında özel olarak keşfedilmiştir. Keza padişahın beğenmemesi üstüne daha sonra vezir parmağını yapan aşçımızın oldukça hamarat olduğu besbelli ne dersiniz? Evet bayanlar padişah beğenmese de biz Dilber Dudağı Tarifini beğendik ve sizlere hazırlamaya karar verdik.
Dilber Dudağı Tarifi için birazcık meşakkatli diye düşündüğünüzü duyar gibiyim. Şu Anda şerbeti ayrı tatlısı öbür kim hazırlayacak demeyin ve damaklarda mükemmel bir etki yaratacak şerbetli tatlımızı mutlaka deneyin derim. Tatlı tarifimizde hem cevizi ayrıca fındığı bir arada kullanarak tatlımızın lezzetine lezzet kattık lakin siz genede bu tanımlama ben aşar diyorsanız daha basit ve basit bir tarif olan ve sitemizde sütlü tatlılar kategorisin de yer alan Fincan Muhallebisi Tarifini önerebilirim diyerek basit gelsin bayanlar…
2 tane, yumurta
yarım su bardağı, sıvı yağ
1 akarsu fincanı, süt
1 yemek yemek kaşığı sirke
1 fiske tuzlu
4 nehir fincanı, baklavalık un, elenmiş
200 gr ceviz ya da fındık, kocaman dövülmüş
1 paket tereyağı
1 yumurtanın akı
şerbeti için:
5 nehir fincanı, toz şeker
4 çay fincanı su
1 tatlı kaşığı limon suyu
250 gr nişasta; açtırmak için
Karıştırma kabına, unu alalım ortasını havuz gibi açalım, yumurtayı kıralım sonra sırası ile sütü, akışkan yağı, tuzlu ve sirkeyi ilave edelim, yoğuralım kıvama gelen, hamurdan yumurtadan ufak parçalar koparalım bir kapa alalım üzerini örtelim yarım saat dinlendirelim. Süre sonunda, nişasta serptiğimiz hamur açma tahtasına alalım bezeleri. üzerlerine nişasta serperek hepsini, servis tabağı büyüklüğünde açalım.
Üzerlerine nişasta serperek üst üstte koyalım(açtığımız bezeleri iki gruba ayıralım) ve olası olduğunca büyük bir yufka açmaya çalışalım.Açtığımız yufkadan kadeh yardımı ile yuvarlak parçalar keselim. Kestiğimiz yuvarlakların içine yumurta akı ile karıştırılmış ceviz alalım ve kapatalım. Öteki grubu da benzer işlemleri uygulayalım, yağlanmış tepsiye dizelim. Tereyağını eritelim(kaynama derecesine getirelim) kaşık kaşık tatlıların üzerine dökelim. 170 derecelik ısıda kızarana değin pişirelim.
giderken, şerbetini hazırlayalım, bunun için tencereye şekeri ve suyu alalım karıştırarak kaynatalım. Ocaktan almadan 5 dakika önce limon suyunu ilave edelim. Ocaktan aldıktan sonradan ılınmasını sağlayalım. Pişen tatlımızı da ılınınca, ılık şerbetini verelim, tatlının şerbeti çekmesini bekleyelim. Şerbeti çekince, servise sunabiliriz, afiyet olsun.