Normal Türk mutfağı tatlılarından Dilber Dudağı Tatlısı Tarifi ile sizlerleyiz, bir yerde okumuştum baklava yapmaya erinen konut bayanlarının hızır gibi yetişen tatlı cinsi diye. Bir ara ismini yakışıksız buldukları için Ay Tatlısı olarak değiştirilen Dilber Dudağı Tatlısını yapmak hiç o kadarda güç olmadığını tarifimizi yaptıktan sonra göreceksiniz. Tatlıyı yaparken işinize yarayacak birkaç tane püf noktasına değineceğiz. şerbet soğuk, dilber dudağı sıcak olacak. Bu surattan şerbetini tatlıyı yapmaya başlamadan evvel yapabilirsiniz. Tatlının hamurunu hazırlarken içine katacağınız 2 damla limon suyu hamurun ağızda bölmesini sağlayacak.
Bu Muhteşem ağızda parçalayan Dilber Dudağı Tatlısı Tarifi kesinlikle sınamanızı öneri ederiz. Akşam yemeği için Et Yemekleri Kategorimizden yapabileceğiniz kesenize uygun bir tarif bulacaksınızdır.
2 tane, yumurta
Yarım su kadehi, akışkan yağ
1 çay fincanı, süt
1 çorba kaşığı sirke
1 fiske tuz
2 damla limon suyu
4 çay fincanı, baklavalık un, elenmiş
250 gram, nişasta açmak için
200gram ceviz veya fındık, kocaman hırpalanmış
1 koli, tereyağı
1 yumurtanın akı
şerbet:
5 çay fincanı, toz şeker
4 çay fincanı, su
1 tatlı kaşığı limon suyu
10-12 karakter
Karıştırma kabına unu alalım ortasını havuz gibi açıp yağı, sirkeyi, yumurtayı ve tuzu ilave edelim. Yoğurarak kıvama getirelim özlü bir hamur olucak Kıvama gelen hamurdan, yumurtadan azıcık büyükçe parçalar koparalım 20 parça hazırladığımız bezelerin üzerine nemli bir bez örterek takribî 30 dakika dinlendirelim. Dinlendirdiğimiz bezeleri nişasta serpilmiş açma tahtasında, servis tabağı büyüklüğünse parçalar halinde açalım üzerine nişasta serpmeyi unutmadan İlk 10 bezeyi açalım ve üst üste koyalım, olabildiğince büyük bir yufka elde etmeye çalışalım. Açma operasyonunda dikkat etmemiz gereken kesintisiz, alt üst yaparak açalım, yoksa alttaki yufkalar minik olur. Açılan yufkayı, su kadehi ile keselim, ceviz ve yumurta akını karıştırıp, kestiğimiz yufkaların ortasına koyalım. Öbür yarısı ile kapatalım yağlanmış tepsiye dizelim. Uyguladığımız bu harekâtı, öbür onlu grubada uygulayıp tepsiye dizelim. Minik bir tavada, tereyağını bir dakika kaynatalım, kaşık kaşık hazırladığımız hamurların üzerine dolaştırarak dökelim. Tereyağın tortusunu asla kullanmayınız, 170 derecelik ısıda kızarana kadar yakalayalım.
Şerbeti için: Bir tencereye şekeri ve suyu alalım, on dakika kaynadıktan limon suyunu ilave edelim, 1-2 dakika sonra şerbeti indirelim, ılınmaya vazgeçelim. Pişen tatlımızın ılınmasını sağladıktan sonra, ılık şerbeti verelim, ağzını kapatalım şerbetini sürükledikten sonra servise sunalım. Afiyet olsun.
BAŞKA BİR EDİTÖRÜMÜZDEN DİLBER DUDAĞI TATLISI TARİFİ:
Merhaba sevgili bayanlar bugün sizler için paylaşacağım tatlı tarifimizi ilk kere yapan ustanın kim olduğunu öğreniyor musunuz? İlk olarak Osmanlı sarayının mutfağında özel olarak keşfedilmiştir. Ayrıca padişahın sevmemesi üzerine daha sonra vezir parmağını yapan aşçımızın oldukça hamarat olduğu ortada ne dersiniz? Evet bayanlar padişah hoşlanmasa da biz Dilber Dudağı Tarifini beğendik ve sizlere hazırlamaya karar verdik.
Dilber Dudağı Tarifi için azıcık meşakkatli diye düşündüğünüzü dinler gibiyim. Şimdi şerbeti ayrı tatlısı ayrı kim hazırlayacak demeyin ve damaklarda muhteşem bir tesir yaratacak şerbetli tatlımızı kesinlikle deneyin derim. Tatlı tarifimizde hem cevizi hem fındığı bir arada kullanarak tatlımızın lezzetine lezzet kattık ama siz genede bu tarif ben aşar diyorsanız daha kolay ve kolay bir tarif olan ve sitemizde sütlü tatlılar kategorisin de yer alan Fincan Muhallebisi Tarifini önerebilirim diyerek kolay gelsin bayanlar…
2 tane, yumurta
yarım su kadehi, akışkan yağ
1 çay fincanı, süt
1 yemek kaşığı sirke
1 fiske tuz
4 çay fincanı, baklavalık un, elenmiş
200 gr ceviz veya fındık, kocaman hırpalanmış
1 koli tereyağı
1 yumurtanın akı
şerbeti için:
5 çay fincanı, toz şeker
4 çay fincanı su
1 tatlı kaşığı limon suyu
250 gr nişasta; açmak için
Karıştırma kabına, unu alalım ortasını havuz gibi açalım, yumurtayı kıralım sonra sırası ile sütü, akışkan yağı, tuz ve sirkeyi ilave edelim, yoğuralım kıvama gelen, hamurdan yumurtadan minik parçalar koparalım bir kapa alalım üzerini örtelim yarım saat dinlendirelim. Müddet sonunda, nişasta serptiğimiz hamur açma tahtasına alalım bezeleri. üzerlerine nişasta serperek hepsini, servis tabağı büyüklüğünde açalım.
Üzerlerine nişasta serperek üst üstte koyalımaçtığımız bezeleri iki gruba ayıralım ve olası olduğunca büyük bir yufka açmaya çalışalım.Açtığımız yufkadan kadeh dayanağı ile yuvarlak parçalar keselim. Kestiğimiz yuvarlakların içine yumurta akı ile karıştırılmış ceviz alalım ve kapatalım. Öbür grubu da aynı harekâtları uygulayalım, yağlanmış tepsiye dizelim. Tereyağını eritelimkaynama derecesine getirelim kaşık kaşık tatlıların üzerine dökelim. 170 derecelik ısıda kızarana kadar pişirelim.
Bu arada, şerbetini hazırlayalım, bunun için tencereye şekeri ve suyu alalım karıştırarak kaynatalım. Ocaktan almadan 5 dakika evvel limon suyunu ilave edelim. Ocaktan aldıktan sonra ılınmasını sağlayalım. Pişen tatlımızı da ılınınca, ılık şerbetini verelim, tatlının şerbeti sürüklemesini bekleyelim. Şerbeti çekince, servise sunabiliriz, afiyet olsun.