Merhaba, sizde benim gibi ekmeğinizi konutta yapıyorsanız bu tarif bütün size göre. Dereotlu mayasız ekmek tarifine geçmeden evvel, Dereotlu mayasız ekmeğin püf noktalarına değinmek isterim. Evvel tüm kuru malzemeleri bir yerde karıştırıp daha sonra eleyelim. Şayet içine aromatik bir lezzet katmak isterseniz mahlep gibi toz halinde olan onu da bu malzemelerin içine katıp elemeniz gerekiyor. Kullanacağımız dereotunuda elenmiş unun içine katıp karıştıralım, zira daha sonra homojen bir karışım elde edebilmek için. Dereotlu Mayasız Ekmek Tarifinmde hamuru yoğurma harekâtı çok ehemmiyetli, takribî 15-20 dakika yoğurmalıyız zira iyi yoğrulan bir hamurdan çok iyi neticeler alırız. Özellikle hamuru yoğururken çok un kullanmaktan sakınalım muhtemel olduğu kadar az un kullanmaya çalışalım.
375 gram 2,5 su kadehi un
30 gram 2 yemek kaşığı tereyağı
1 kutu kabartma tozu
15 gram 1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Bir ölçü, dereotu çok ince doğranmış
250 ml süt
Öncelikle içine kullanacağımız tüm kuru malzemeleri karıştırıp elekten geçirelim. Daha sonra içine toz şekeri ve incecik kıydığımız dereotunu ilave edelim kuru malzemenin içine. Oda sıcaklığında ki tereyağına ilave edelim, elimizle tereyağını ayrılalım, üzerine yavaş yavaş sütü ekleyelim ve yoğurma operasyonuna başlayalım. Ele yapışan bir hamur elde edelim. Daha sonra tezgahın üzerine azıcık un serpelim ve elimizle tezgahın üzerine kıvama getirene kadar unlayarak yoğuralım. Bu arada fırını ısınması için açalım 200 derecelik ısıda evvelden ısınması için acın fırınınızı. Yüksek ısıda pişireceğiz yüksek ısıda şok kabarma ile pişireceğiz ekmeğimizi. Hamuru merdane ile açalım, hamurumuzun bu evrede elastiki olduğunu göreceksiniz, bu da hamurun iyi yoğrulduğunu göstergesidir. 1 cm kalınlığında açalım hamurumuzu bir kadeh takviyeyi ile veya bir kalıp takviyeyi ile ekmeklerimizi keselim, yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine dizelim ve üzerine süt sürelim, daha parlak olması için. Üzerine çörek otu serpelim fırının bütün orta yerine yerleştirelim 15 dakika pişirelim.