Genellikle lor ile karıştırılan, ekşimik olarak ta öğrenilen çökelek yörelere göre değişik adlar alan bu tasaya derman besinin Çökelekli Börek Tarifi ile sizlerleyiz. Çökelek bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, kan tazyikini kumpaslar, tansiyon probleminde rehabilitasyonu takviyeler. Beslenmenin protein ayağını oluşturu ve protein niteliğini artırır. Çökelek günlük beslenmemiz içinde protein kaynağı olarakta harcayabiliriz. Sabah öğününde çökelek ve bol ham sebze ilave ederek yapacağımız salata tarifi, lezzetli, doyurucu, sindirimi basit eforlu bir kahvaltı olacaktır. Çökelek ayrandan yapıldığı için olağan peynire göre protein içeriği daha fazladır. Çökelek barındırdığı zengin yiyecek bedelleri ile sıhhatimize artı değer verecektir. Özellikle çocuklarımızın büyüme çağında bol harcamasına itina gösterelim. Bu ananesel lezzeti mutfağımızda bolca kullanmanız dileği ile, Çökelekli Börek tarifinin malzeme listesi ve hazırlanışına geçebiliriz. Sıhhatli günler dileği ile, basit gelsin.
250 gram çökelek,
1 adet yufka
5 dal taze soğan,
5 dal nane
1 tatlı kaşığı çörekotu
Tuz, karabiber, pulbiber
Kızartmak için:
4 çorba kaşığı sıvıyağ
Çökeleği derin bir kaseye alm ve içine kıyılmış taze soğan ile naneyi katın. Çörekotu, tuz, karabiber ve pulbiber ilave edip tüm malzemeyi karıştırın. Yufkayı düz bir tabana serin ve ortadan ikiye katlayarak yarım ay biçimi elde edin. Çökeleği yufkanın üzerine yayın ve 4 parmak genişliğinde katlayın. Daha sonra geniş aralıklarla kesin. Böreklerin yarısını tavaya aldığınız 2 çorba kaşığı sıvıyağda kızartın. Kalan 2 çorba kaşığı sıvıyağı tavaya alm ve kalan börekleri kızartın. Sıcak servis yapın.