Sebzeleri yıkayıp kurulayın. Bamyaların sap kısımlarını kesip fırın tepsisine yaydıktan sonra sıcak fırında birkaç dakika kurutun.
Kaynar suda 7-8 dakika kadar haşlayıp suyunu süzün. Patlıcanları alacalı ceddip kocaman küpler biçiminde doğrayın.
Acısını çıkarmak için tuzlu suda bekletin. Kabakların kabuklarını cedderek küp biçiminde doğrayın.
Biberleri ve taze fasulyeleri ayıklayarak ikiye veya üçe kesin. Hazırladığınız sebzeleri ayrı kaplarda diri kıvamda haşlayıp süzün.
Domatesleri dilimleyin. Sebzeleri kavanozlara başkalaşımlı olarak yerleştirin.
Tuz ilave edip bir parmak boşluk kalıncaya kadar kaynar suyla doldurun. Havasını çıkardıktan sonra kapağını sıkıca kapatın. Serin bir yerde saklayın.
Cinsli konservesini kapağı kapalı sırça kavanozlarda muhafaza edebilirsiniz. Konserve ile yemek yapmak için, cinsli tarifini anekdotlarınız arasına ilave edin.