Çikolatayı benmari usulü eritip ocaktan alın. Tereyağını ayrı bir tencerede eritin, üzerinde oluşan köpükleri ara ara arının. Unu tereyağına azar azar ilave edin. Tahta bir kaşık ile kokusu çıkıp, rengi koyulaşmaya başlayıncaya kadar, kısık ateşte devamlı karıştırarak kavurun.
Unun rengi iyice döndüğünde toz şeker ve erittiğiniz çikolatayı ilave edin. Toz şeker tamamen eriyip tüm malzeme iyice aynılaşıncaya kadar kavurmaya devam edin. Son olarak ılık sütü ilave edip karıştırın. Helva göz göz olmaya başlayınca ocaktan alıp kapağını kapatın, 15 dakika kadar dinlendirin. Biçim vererek bir servis tabağına alın, üzerini file bademle süsleyerek servis yapın. Afiyet olsun.
Hafifliği ile öğrenilen basmakalıp un helvası tarifini de sınayabilirsiniz.