1.5 kare koli bitter çikolata 100 g, Ufak parçalara bcan verilmiş veya rendelenmiş
Çikolatalı Dondurma Nasıl Yapılır?
Sütü, kremayı, şekerin yarısını, kakao ve tuzu bir taşım kaynatın. Yumurta sarılarıyla kalan şekeri bir çırpma teli takviyesiyle iyice karıştırın.
Ateşten aldığınız karışımı, yumurta sarısı karışımının üzerine usulca dökerek ve kesintisiz karıştırarak ilave edin.
Karışımı tekerrür tencereye boşaltın ve karıştırarak kısık ateşte pişirin ama sakın kaynatmayın.
Mutfak dereceniz varsa, karışım 82°C ’ye gelene dek pişirin. Dereceniz yoksa, kıvamı test ederek yeterli derecede pişip pişmediğini anlayabilirsiniz.
Koyu bir akışkan kıvamı alan karışımı, hemen başka bir kaba dökün ki pişme harekâtı dursun. İçerisine rendelenmiş çikolatayı ilave edip eriyinceye dek karıştırın.
Muhtemelse, daha kolay soğuması için bu kabı buzlu su dolu başka bir kaba aktarın. Oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Bu düzeyde soğuyunca, dondurma aygıtından geçirebilirsiniz.
Dondurma aygıtınız yoksa yayvan bir kapta buzluğa koyun ve dilediğiniz kıvama gelene dek 10-15 dakikada bir buzluktan çıkarıp karıştırın.
Şayet buz kırma özelliğine sahip bir mutfak robotu veya blender ’ınız varsa, yayvan bir silikon kapta 20 cm x 20 cm dondurun. Tamamıyla donunca, buz küpü gibi küpler kesin ve arada sırada durdurup karıştırarak, koyu kremamsı bir kıvam alıncaya dek mutfak robotundan geçirin.
Mutfak robotunun gücüne göre, müddet 1-4 dakika arasında değişebilir. Dondurma istediğinizden fazla erirse, dilediğiniz kıvama göre 20-30 dakika buzluğa kaldırabilirsiniz.
Kıvamı test etmek için; karışıma bir kaşık sokun, kaşığı yan çevirip parmağınızı üzerinden geçirin. Şayet akışkan sabit kalıyorsa, damlamıyorsa, pişmiş demektir.
Yumurta beyazı 62°C, sarısı ise 68°C ’de pişmeye başlarlar, 71°C ’de ise sarı bakterilerden temizler.
Başka Bir Deyişle karışımın kaynamıyor olması sizi korkutmasın. Şayet karışım kaynarsa, dondurma değil, omlet yapmış olurduk!