Ziyaretçilerimizin köfte tariflerinden en çok sevdiği Çiğ köfte, aslında doğrusu doğu yörelerinde en güzeli yapılan, yoğurma aşamasında bilek gücü isteyen, araç gereç açısından doğu yörelerinde daha lezzetlisi bulunan yemek tariflerinden biridir. İsot ve baharat çeşitleri ile yapılınca tadına doyulmuyor. Gerçek ham köfte tarifi için sizlere bu tarifimizi derledik. Olağan kolay köfte tarifleri dışında bulunan çiğ köfte tarifi için bizim bu sınanmış çiğ köfte tarifi ile yapabilirsiniz. Çiğ köfte, bol acılı kıvamı, kendine has verilen şekli, marul yaprağı arasında yapılan sunumu ile kendimce en lezzetli ve en sunumu hoş köfte tarifi. Ham köfteyi yaparken öyle normal köfte tarifleri gibi 15-20 dakika yoğurmanız yetmez. Bu yüzden ham köfte yapılışı için geniş bir zamanınızı ayırın ve uzun vakit yoğurun. Çünkü ne kadar fazla yoğurursanız öyle nefis bir çiğ köfte elde edersiniz. Bulgur seçiminde fazla itinalı olun nasıl olsa tutar diye pilavlık bulgur kullanmayın. Çiğ köftenin tek bulguru köftelik minik kırık bulgurdur. Çiğ köfteyi misafirlerinize ikram olarak hazırlayacaksanız bir gün önceden yoğurun ancak keza vakit kazanın ayrıca de dinlenmiş bir köfte harcı elde etmiş olursunuz. Başlı başına bir yemek yemek tarifi sayılabilecek kadar doyurucu olan çiğ köfte nasıl yapılır diye soranlar için buyurun malzemeler.
1 orta boy soğan
4-5 diş sarımsak
8-10 sap taze soğan
1 demet maydanoz
3 domates
Yarım kg köftelik bulgur
Yarım kg ham köftelik koyun kıyması (etap tarafından, yağı siniri tamamen temizlenmiş)
1 çorba kaşığı çiğ köftelik Urfa baharatı (yenibahar, tarçın, karabiber)
2 su bardağı isot
5-6 küp buz
2 çorba kaşığı domates salçası
Yoğurmak için buzlu su
Tuzlu
YANINA:
Marul veya kıvırcık salata yaprağı
Taze nane
Maydanoz
Salatalık
Domates
Semizotu
Kırmızı turp
Soğanla sarımsağı incecik kıyın. Taze soğanla maydanozu yıkayıp süzün. Taze soğanların beyaz ve açık yeşil kısımlarını çok ince dilimleyin. Maydanozun yapraklarını kıyın. Domatesleri rendeleyin. Bulgurun kepeğinin uçması için dışında birkaç defa hafif yukarı savurarak havalandırın. Geniş bir çanağın içine buzlu suyu hazır edin. Yüksek cepheli geniş bir yoğurma tepsisine kıymayı, kuru soğanı, sarımsağın yarısını, rendelenmiş domatesi, baharatı, isotu ve buzları koyun. Tuz serpin. Bütün malzeme macun kıvamına gelene değin kuvvetle bastırarak yoğurun. Bulguru ek edin ve aynı şekilde yoğurmaya devam edin. Bulgur, suyunu çektikçe elinizi buzlu suyla ıslatın. bu arada salçasını katın. Tadına tuzuna bakın, icabında tuz ilave edin. Buz iyice eriyince ve bulgur çiğnenecek yumuşaklığa geldiğinde çiğköfte hazır demektir. Son olarak kıyılmış taze soğan, maydanoz ve kalan sarımsağı ek edin. Bütün araç gereç tamamen birbirine geçinceye kadar birazcık daha yoğurun. Geniş bir servis tabağına salata yapraklarını yayın. Çiğköfteleri sıkım sıkım hazırlayıp yaprakların üzerine koyun. Onun da üstüne nane ve maydanozları yerleştirin. Yanma dilimlenmiş salatalık, domates, semizotu ve kırmızı turp koyun. Lavaş ekmeğiyle birlikte servis yapın. Sonunda lezzetli çiğ köfte ikram edilebilir sıhhat olsun.
PATATESLİ ÇİĞ KÖFTE TARİFİ
Merhaba Antakya mutfağının harikulade lezzeti olan Patatesli Çiğ köfte (Antakya) Tarifi ile sizlerleyiz. Antakya mutfağını haberdar olan bilir, ilk gittiğimde Antakyalı dostumun beni alandan alıp yelken direği kahvaltıya götürdüğü yeri ve lezzetleri asla unutamam. İşte o gün Mutfaklarına aşık oldum desem yalan olmaz. Künefe yi anlata analata bitiremem, patatesli çiğ köfteyi ilk o zaman yedim. Gerçekte çok iyi bir tat, bu lezzetin peşini bırakır mıyım, anında tarifi alır yaparım. Benden kaçmaz, bir birey elimden kaçtı oda salaş bir yerde yediğim şekerpare tarifidir, ne yaptıysam şef vermedi. ben bıkmadım her gün gittim olur ya pes eder püf noktayı alırım diye. Şefin Arnavut damarı tuttu, benim annemden gelen Kürt damarımı bastırdı. Alamadım o püf noktayı, beni nasıl pes ettirdi diye sorarsanız, kardeşi ile bu tanım yüzünden küstüklerini söyleyince peşini bıraktım. Korktum bir gün beni tava ile lokantadan kovalayacağını düşünerek isteksizce peşini bıraktım..:)
Patatesli Çiğ köfte Tarifini yaptınız öteki köfte tarifleri kategorimizden mutlaka bir tarif bulacaksınızdır. Tercihiniz dolma olacaksa dolma tarifleri kategorimizden bir tane secebilirsiniz. sırası gelmişken yumurta yemekleri kategorimizden mutlaka beğeneceğiniz bir tarifimiz vardır. Çörek tariflerimize baktınız mı? Kurabiye tarifleri kategorimize bakmanızı kuvvetle öneririz. Elmalı Kurabiye tarifimize bayılacaksınız. Afiyetle…
Malzemeler
Tariflerde kullanılan kadeh, 200 ml. lik alışılmış bardaklardır..
600 gram (4 su bardağı) köftelik bulgur(sarı)
400 gram (2 su bardağı) sıcak su
3 tane patates
1 tane soğan
8 diş sarımssak
1 yemek yemek kaşığı domates, 1 yemek yemek kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı isot
Kimyon, yeni bahar, nar ekşisi, tuzlu, pul biber
Yarım limon suyu
100 gram (1.5 dere bardağı) zeytinyağı
1 kase ceviz içi
Bir arz maydanoz
8-10 karakter
Karıştırma kabına ayıklanmış ve yıkanmış bulguru alalım, üstüne sıcak su dökelim ve karıştıralım. Patatesleri haşlayalım bulgurun (suyunu çekmiş olan) içine ilave edelim. Üstüne rende soğan ve dövülmüş sarımsağı ilave edelim yoğurmaya başlayalım. Azıcık yoğurduktan daha sonra üstüne, salçaları ve baharatları ek edelim yoğurmaya devam edelim. Kıvama gelince, ince kıydığımız maydanoz, tuzlu, ceviz ve zeytinyağı ekleyelim bir süre daha yoğuralım. Hazırlanmış olan köfteden minik parçalar koparıp elimizde sıkalım servis tabağına alalım. Anında servise sunalım.
Sağlık Durumu olsun….
DIĞER BİR TARİF:
MALZEMELER :
3 su bardağı ince bulgur
4 Patates
1 Adet soğan
1/2 maydanoz
1 çorba kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı salça
kimyon, pulbiber
tuzlu,karabiber
Değişken yağ
nar ekşisi
Köfte Tarifi
İnce bulguru üstünü kapatabileceğimiz geniş bir kaba alalın 1 su bardağı su ile ıslatıp kapatın üzerine patatesleri rendeleyip karıştırın. Bulgur sıcak su ve patateslerin sıcaklığı ile kabarırken sıvı yağı minik bir tencere ya da tavaya döküp üstüne ince kıydığınız soğanı ve salçaları ilave edip soteleyin. Daha sıcak durumdayken bulgur ve patates karışımının üzerine gezdirip elinizle bir birine yapışacak duruma gelinceye dek yoğurun.Baharatlarını , maydanozu, nar ekşisini ilave edip yuğurmaya devam edin ve avcunuzun aralarında sıkıp şekil verin. Servis tabağına alırken isteğe göre yeşillikler ve limon dilimleri ile servis edebilirsiniz .