👩🍳 Tereyağı tencereye alınır ve eritilir. Erimeye yakın un eklenerek kısık ateşte kavrulmaya başlanır.
Durmadan sabırla kavurma işlemine devam edilir. Yaklaşık 15-20 dakika kavrulan unun kokusu çıkmaya ve rengi değişmeye başlamıştır.
Kontrollü olmakta fayda vardır zira fazla kavrulursa yanık olacaktır. Az kavrulursa rengi çok açık olacak kıvamı tutmayacaktır.
Rengi değişmeye başladığında küçük bir tencereye şeker ve su alınarak kaynatılır.
Şeker miktarını damak tadınıza göre azaltabilirsiniz ama benim annemden gördüğüm tadına alışkın olduğum helva da şerbet birebir ölçü ile yapılır.
İstenilen renge gelen helvaya şerbet kepçe ile kontrollü şekilde koyulur. Bu sırada ocağın altı yanmaya devam etmektedir.
Aynı zamanda karıştırma işlemi sürdürülmelidir. Her şerbet konulduğunda kıvam açılmış görünecek fakat karıştırdıktan sonra yoğunluk kazanacaktır. Biz içini sıkı sevmediğimizden şerbetin tamamını kullandık. Siz biraz daha sıkı olmasını isterseniz son bir kepçeyi ekleyebilirsiniz.
Cevizler eklenip, son karıştırma işlemleri de yapılır. Ocaktan alınan helvaya kaşık yardımı ile şekil verilirken.
İsterseniz kalıplar da kullanabilirsiniz, istediğiniz şekli verebilirsiniz.
Bu ölçülerde 25-30 adet helva yaptık. Kalabalık iseniz yada fazlaca isterseniz ölçüleri katlanabilirsiniz. Afiyetle ❤️