Cevizli kadayıf, yemek tarifleri sitemiz içinde en hoş şerbetli tatlılar içinde yer alan nefis bir tatlı tarifi. Özellikle bayram tatlıları arayanlar için netlikle bizim bu cevizli kadayıf en ideal tarif. Ben genelde şerbetli tatlı tarifleri azıcık ağır olduğu için yapmak istemem ama bu cevizli kadayıf gerçekten hem hafif tatlı tarifleri arasında yer alıyor hem de yapılışı kolay tatlı tariflerinden biri. Marketten alacağınız 400 gram tel kadayıf ile büyük bir tepsi kadayıf tatlısı elde edebiliyorsunuz. Kadayıf, ceviz, şeker, su başka bir deyişle bu kadar az malzeme ile bu kadar lezzetli bir tatlı elde etmek için buyrun size sınanmış tarifler arasından fotoğraflı cevizli kadayıf tatlısı tarifi.
400 gram tel kadayıf
250 gram tere yağ
250 gram ceviz
2 su kadehi su
2 su kadehi toz şeker
Cevizli kadayıf tatlısı tarifi
Cevizli kadayıf yapmaya öncelikle şerbetini yapmakla başlayın. Su ve şekeri bir tencereye koyun hemen akabinde karıştırarak iyice kaynatıp, şekerler eriyince şerbeti ocaktan alıp soğumaya vazgeçin. Tel kadayıfları bir tepsiye boşaltın ve tere yağını ayrı bir tavada eritip, tel kadayıfların üzerine dolaştırarak dökün ve ellerinizle kadayıfı karıştırarak tere yağını iyice kadayıfa yedirin. Ardından tepsiye ellerinizle bastırarak kadayıfları düzenleyin ve üzerine bol bol ceviz parçaları serpin. Fırını 200 dereceye ayarlayın ve cevizli tel kadayıfı iyice üzeri kızarana kadar pişirin. Pişen tel kadayıfı fırından çıkarın ve sıcakken hemen üzerine soğumuş olan şerbeti dolaştırarak dökün. Dinlenmeye aldığınız cevizli tel kadayıf tatlısı, şerbetini iyice sürükleyene kadar 1-2 saat bekletin ve ardından dilimleyip ikram edin. Nefis cevizli tel kadayıf artık hazır, afiyet olsun.
Malzemeler:
750 Gram, yaş kadayıf
1 Tatlı kaşığı, pekmez
100 Gram, tereyağı
100 Gram, margarin
300 Gram, ceviz
Şerbeti İçin:
1,5 Kg, Toz Şeker
1 Litre, Su
Yarım Limon
Tepsiyi yağlayalım ve pekmez sürelim , üzerine kopararak kadayıfların yarısını tepsiye yayalım. Üzerine hırpaladığımız cevizleri yayalım bastıralım. Kadayıfın kalan öbür yarısını da kopararak tepsiye alalım tekerrür bastıralım. Tepsinizden azıcık minik bir tepsi ile bastıralım üzerine ağırlık koyup yarım saat bekletelim. 180 derecelik ısıda evvel altını pişirelim, daha sonra ters cevirip altını pişirelim.
Biz bu arada, şerbeti için, tencereye su ve şekeri alıp kaynayana kadar karıştıralım, kaynadıktan sonra kısık ateşte 10 dakika daha kaynatalım. İndirmeden 5 dakika evvel, limon suyunu ilave edelim.
Pişen kadayıfın üzerine sıcak şerbeti verelim. Afiyet olsun.
BAŞKA BİR TARİF:
Malzemeler:
200 gr tereyağı tercihen sadeyağ
Yarım kilogram tel kadayıf
250 gr hırpalanmış ceviz
4 su kadehi toz şeker
4 su kadehi su
1 limonun suyu
Tatlı Tarifi
Evvel şerbeti hazırlayın. Şekerle suyu ateşe koyun. 5 dakika kadar kaynattıktan sonra limon suyunu ilave edin. Bir taşım kaynatıp ateşten alın, soğumaya vazgeçin. Fırını 180 derecede ısıtın. Geniş bir tepside tereyağını eritin. Kadayıfı tel tel ayırıp her bilgini tereyağına bulayın. Yarısını ayrı bir yere alın. Kalan yarısını tepsiye muntazamca yayın. Hırpalanmış cevizi her yerine denk şekilde serpiştirin. Kalan kadayıfı da üstüne serin. Elinizle hafif bastırın. Tepsiyi sıcak fırına atın. Üstü pembeleşip gevrekleşene kadar, takribî yarım saat pişirin. Sıcak kadayıfın üzerine soğuk şerbeti dolaştırın. Yarım saat kadar dinlendirdikten sonra servis yapabilirsiniz.
ANEKDOT: Kadayıfı çok kısık ocak ateşi üzerinde, çevire çevire pişirebilirsiniz. Altının daha iyi kızarması için tepsiye 1 tatlı kaşığı kadar pekmez sürülür. Altı pişince, pekmez ve tereyağı sürülmüş başka bir tepsiye tersyüz edilir, öbür tarafı da pişirilir.