Bütün Kıvamında Harika Aşure Tarifim İçin Malzemeler
1 su bardağı + çeyrek bardak daha buğday haşlanmamış çiğ miktarı
1 su bardağından 1 parmak eksik haşlanmış ktümörü fasulye
1 su bardağından 2 parmak eksik haşlanmış nohut
1,5 yemek kaşığı dolusu yıkanmamış pirinç
Yarım su bardağı kabuksuz badem
Yarım su bardağı fındık
1 çay kadehi sarı ktümörü üzüm
10 adet ktümörü kayısı şekerpare
7 adet ktümörü incir
1 -2 adet büyükçe portakal kabuğunun rendesi
1 paket vanilya
2 -3 adet karanfil
2 adet çubuk tarçın
3 çay bardağı şeker 110 ml hevese göre dahada eklenebilir
Yarım çay bardağı sıcak süt
1 çimdik tuz
Toplamda 16 -17 su bardağı arası kaynar su
Yarım yemek kaşığı tepeleme mısır nişastası + yarım su bardağına yakın soğuk su
Bütün Kıvamında Harika Aşure Tarifim Nasıl Yapılır?
Geceden; buğday, nohut ve fasulye ayrı kaplarda ıslatılır. Sabah suları süzülür ve ayrı ayrı iyice yumuşayana dek haşlanmaya alınırlar.
5-6 litrelik sihirk bir tenceremizi ocağa alıp içine yıkanıp süzülmüş, yarmamızı ekleyip 8 su bardağı kaynar su dökülür ve orta ateşte kapağı yarım şekilde 35 -40 dk arada karıştırarak yumuşayana dek pişirilir.
Bizde bu arada; ı̇ncir üzüm ve kayısıyı ayrı kaplarda ılık suda 25 dakika bekletelim ve süzüp arkasına küçük küpler halinde doğrayalım, portakal kabuğunu rendeleyelim. Hazırda beklesinler.
Yumuşayan şişen buğdayın üzerine pirinçi ekleyip karıştıralım. 10 dakika arada karıştırarak pişirelim.
Daha sonra üzerine 4 su bardağı kaynar su ilavesi yapalım.
Nohut badem fındık ve portakal kabuğunuda tencereye ekleyelim. Bir çimdikte tuz katıp 10 dakika daha arada karıştırarak pişirelim tencere kapağı yarım örtülü pişcerahat.
Üzüm kayısı ve şekerinide döküp karıştırıp aşurenin tadına bakıp şekerini ayarladıktan sonra fasulyeleride ilave edip karıştıralım, sıcak süt ve çubuk tarçınımızıda koyup 4-5 bardak daha su ilavesi yapalım ve karanfilini ekleyelim.
5 dk hep birlikte kaynattıktan sonra, nişastayı bir su kadehi içinde azıcıkçık soğuk suyla çırpıp karıştıralım ve tenceremize karıştırarak ilave edelim. Doğranmış incirinide ekleyelim.
6-8 dakika daha son kez böyle pişirdikten sonra tadına ve kıvamına bakalım kontrol edelim, arkasına vanilyasını ekleyelim karıştırıp tencereyi ocaktan alıp kapağı örtülü şekilde 10 dakika bir kenarda dinlendirelim,.
Aşuremizi servis edeceğimiz kaselere paylaştırıp ılıyınca buzdolabına kaldıralım. 4-5 saat soğuyan aşuremiz servise hazırdır. Toplamda 4—4, 5 litrelik aşuremiz çıkıyor.