Maya, toz şeker ya da balı oda sıcaklığındaki suyun yarısıyla eritin.
Bütün buğday unu, çavdar unu ve tuzu karıştırın. Poolish ya da bigayı una karıştırın ve kalan suyu ilave edip yoğurmaya devam edin. Hamur elinize yapışırsa ellerinizi unlayarak yoğurmaya devam edin. Hamuru yuvarlak şekillendirin ve üzerine azıcık un serpiştirdikten sonra derin bir kaba aktarın. Üzerini streç filmle sıkıca kapatın. 1.5 saat kabarması için bekletin.
Hamur kabarınca 2 dakika süratli ve güçlü yumruk darbeleriyle hamurun içindeki havayı yok edin. Dilediğiniz biçimi verip tekerrür dinlenmeye vazgeçin.
Hamur yeterli kabarınca ellerinizi nemlendirip hamurun üzerini ellerinizle bastırmadan nemlendirin. Bıçakla üzerine çizgiler yapın. Evvelden ısıtılmış 230 derecedeki fırına ekmeği yerleştirin. İlk 5 dakika için fırına kaynayan su koyma sistemiyle buğu verin. 30 – 40 dakika pişirin.
Pişen ekmeği fırından çıkardıktan sonra en az 1 saat alt kısmı hava alacak biçimde dinlendirin. Servis yapın.
“Ekmeklerin pişme zamanları fırından fırına değişen bir gidişat olduğu için altından tok bir ses gelmeden ekmeği fırından çıkarmayın.”