Aslen Güneydoğu Anadolu yöremize ait ve “Belluriye” olarak aşina yemyeşil olmasını antep fıstığına borçlu olan, şerbetli bir tatlıdır. Lakin biz Kayseri’deki düğüne konuk olarak gittiğimizde nikah sahiplerinin bize restoranda ısmarladığı bu tatlı bizi resmen kendisine hayran bıraktı. Sitemizde daha önce verdiğimiz tatlı tariflerinden fazla farklı bir lezzete sahip olduğundan emin olabilirsiniz.
Bu şerbetli tatlı, genelde kare şeklinde kesilerek servis ediliyor. Antep Fıstığı ile süslenmesi olması Antep kökenli olduğu düşüncesini güçlendiriyor ancak bu tatlıyı Gaziantep’e gezmeye gittiğimizde hiç görmemiştik. Billuriye hakkında araştırma yaptığımızda genellikle Kayseri çevresinde yapıldığını gözlemledik. ilk ilimlendiğimiz yer Kayseri oldu. Sözü daha fazla uzatmadan çıtır çıtır ve sıradışı güzellikte olan tatlı tarifimize geçelim. Şimdiden herkese sıhhat olsun.
750 gram tel kadayıf,
2,5 su bardağı kıyılmış Antep fıstığı,
1 fincan rendelenmiş Hindistan cevizi,
5 çorba kaşığı tereyağı,
2 çorba kaşığı Urfa yağı,
4,5 su bardağı toz şeker,
yarım çorba kaşığı vanilya,
1 çorba kaşığı limon suyu,
4 kadeh su.
Tel kadayıfın hamurları ayıklanır, didiklenerek saçaklandırılır. Dörtte biri ayrılır.
• 24 ya da 36 santim çapında dairesel ve kenarlı bir tepsiye uyumlu şekilde yayılır.
• Tel kadayıfın dörtte biri ayrılır. Kalan dörtte ikisi Urfa yağıyla karıştırılır. Daha Sonra didiklenerek tel tel ayrılır.
• Urfa yağlı tel kadayıfın yarısı didiklene didiklene tepsideki kadayıfların üstüne yayılır,
• Tuzsuz Antep fıstığı fırına konur. 2 dakika sonra fırından alınır. 2 avuç arasında ovuşturularak çeper gibi olan ince kabukları çıkarılır. Sonra makineden geçirilerek kıyılır,
• Kıyılmış Antep fıstığına vanilya ilave edilip, en ince ayrıntısına kadar karıştırılır. Bunun çeyrek kadeh kadarı ayrılır. Geri kalanı tepsideki kadayıfların üstüne dökülür, yayılır. Üstüne didiklene didiklene yağlı kadayıf yayılır. En üste de yağsız kadayıflar serpiştirilir.-,
• Tereyağı hafifçe eritilir. Serpiştire serpiştire üstüne dökülür.
• Tepsi orta hararetli fırına konur. Üstü pembeleşinceye değin pişirilir. Fırından çıkarılır.
• Üzerine tencere kapağı kapatılır. Zıt çevrilir. Sonradan hafifçe kaydırılarak yeniden aynı tepsiye konur.
• Baştan fırına konur. Bu yüzü de hafifçe pembeleşince fırından alınır.
• Bu sırada tencereye toz şeker ve limon suyu konur. Dört bardaktan çeyrek eksik su ilave edilir.
• Orta koyuluktaki bir kıvama gelinceye dek kaynatılır.
• Ateşten alındıktan sonradan ılıması beklenir.
• Ilımış şerbet, en ince ayrıntısına kadar soğumuş kadayıfın üzerine gezdirilerek dökülür. Üstlerine Antep fıstığı ile Hindistan cevizi karışımı serpiştirilir.
• Kadayıf şerbeti çekince istenilen şekilde kesilir, tabaklara konur