Oktay akılda tatlı tariflerinden baklava tarifi, konutta baklava yapmak isteyenler için nefis bir tariftir. Basit baklava yapmak isterseniz bizim bu bayağı baklava tarifimiz bütün size göre. Konutta baklava yapacağınız zaman marketten kesinlikle baklavalık un alın. Çünkü sıradan un ile baklava yapılmaz. Bayağı baklava, azıcık el yeteneği isteyen bir baklava tariflerinden biridir. Baklava hamuru içine koyacağınız nişasta baklava hamurunun daha yumuşak olmasını ve daha basit açılmasını sağlar. Ben konutta baklava açarken üzerine kesinlikle tere yağ dolaştırırım böylEce hem daha lezzetli hem de daha çıtır çıtır bir konut baklavası elde ederim. Baklava şerbeti yaparken su ve şekerin yanında kesinlikle bir ölçü limon suyu ilave ederim ki, böylece baklava yapışkan yapışkan olmaz. İşte size tadına doyulmaz nefis bir bayağı baklava tarifi buyrun.
Takribî 6 su kadehi baklavalık un
3 yumurta
1 çay kadehi süt
1 çay kadehi su
Yarım çay kadehi zeytinyağı
Bir tutam tuz
500 gr ceviz
250 gr buğday nişastası
ÜZERİ İÇİN:
250 gr 10 çorba kaşığı tereyağı tercihen sadeyağ
ŞERBETİ İÇİN:
4 su kadehi toz şeker
4 su kadehi su
Yarım limonun suyu
Geniş bir yoğurma kabına unun yarısını eleyerek koyun. Unun ortasını havuz şeklinde açın. Ortadaki havuza yumurta, süt, su, zeytinyağı ve bir tutam tuz koyun. Evvel parmak uçlarınızla ortadaki bu karışımı karıştırın. Daha sonra parmak uçlarınızla kenarlardaki undan da alarak yumuşak kıvamlı bir hamur haline getirin. Gerektikçe un ilave edin.
Hazırladığınız hamurdan 20 beze yapın. Bezeleri unlanmış mutfak tezgâhı üzerinde teker teker yoğurarak özlendirin. Üstlerini bir bezle örtüp 20-30 dakika dinlendirin. Cevizi ayıklayıp incecik dövün. Geniş bir tepsiyi yağlayın. Hazırladığınız bezelerden birini mutfak tezgâhına alın. Birer avuç nişasta ve unu altına üstüne paylaştırın. İnce bir oklavayla, açabildiğiniz kadar ince açın. Hazırladığınız baklava yufkasını düz bir biçimde tepsiye döşeyin.
Tepsiden sarkan kısımlarını kesip ayrı bir yerde biriktirin. Yufkanın üzerine elinizle ceviz serpiştirin. Tüm bezeleri bu biçimde açarak aralarına ceviz serpiştirip tepsiye döşeyin. Kat kat tam yufkaları tepsiye yerleştirdikten sonra besbelli bir bıçakla baklava dilimlerini kesin. Fırını 170 turbo 150 derecede ısıtın. Bir tavada tereyağını eritin. Fokur fokur kaynayınca ateşten alıp hemen baklava tepsisinin üzerine dolaştırın. Tereyağı yufkaya dokundukça cızır cızır etmeli.
Tepsiyi sıcak fırının alttan ikinci rafına yerleştirin. Baklavanın üzeri pembeleşmeye başlayınca fırın sıcaklığını 150 turbo 130 dereceye düşürün. Toplam 30-40 dakikada baklavanın içi de pişmiş olur. Tepsiyi fırından alıp ılınmaya vazgeçin. Suyla şekeri ateşe koyup bir taşım kaynatın. Şerbet hafifçe koyulaşana kadar, takribî 10 dakika kısık ateşte kaynatın. Üzerine limon suyunu sıkıp 1-2 dakika sonra ateşten alın. Baklava ılık, şerbet sıcakken şerbeti baklavanın üzerine dolaştırın. 2-3 saat, şerbetini sürüklemesi için beklettikten sonra tatlımızı servis yapabilirsiniz. Öbür Oktay Akılda Tatlı Tarifleri
ANEKDOT: Baklavanızın daha da kıtır kıtır olmasını istiyorsanız, buğday nişastası yerine aynı miktarlarda darı nişastası kullanabilirsiniz.