Kakulelerin yeşil dış kabuğunu açın ve içindeki çekirdek gibi görünen koyu renkli tohumlarını çıkarın. Kakule tohumlarını ezerek inceltin. Balkabağını rendeleyin ve yayvan bir tencereye rendelenmiş balkabağı, süt, toz şeker, kakule tohumları ve tarçını koyun. Arada karıştırarak orta ateşte kaynatın. Kaynadıktan sonra tencerenin kapağı sarih olarak yüksek ateşte sütü sürükleyene kadar pişirin. Helva sütü sürükleyip koyu bir kıvam alınca gül suyunu ve tereyağını ilave edin. Tereyağı eriyene kadar 1-2 dakika daha pişirin.
Kıvamı koyulaşan helvayı ocaktan alın ve tencerenin kapağını kapatın. Üzerini bir örtüyle örterek yarım saat demlenmeye vazgeçin. Helvayı ılık veya soğuk olarak file fındık ile beraber servis yapın.