Ayva Tatlısı yaparken ayva mevsiminde yapmanızı öneririz, çürük meyveleri almayınız, semt pazarlarını taze meyve almak için seçim etmelisiniz. Rengi ve kıvamını çekirdeklerin verdiğini biliyoruz bazı ayvaların içinden yeterince çekirdek çıkmayabiliyor, bu durumda lohusa şekerini kullanabiliriz. Limon ayvası kullanılması gerekir, ekmek ayvaları yemek yemek içindir, limon ayvaları tatlılar için tüketilir. Biz tarifimizde kullanmadık ama arzu edilirse elma rendesi karanfil, tarcın gibi emrindeki materyallerde kullanabiliriz. Fırınlamadan önce üstüne toz şeker serpersek, toz şeker üstünde karamelize olacaktır, bu da Ayva Tatlısı Tarifinin daha nefis olmasını sağlayacaktır. Soğuttuktan servis etmek aynı zamanda şerbetininde azıcık daha kıvam almasını sağlayacaktır. Şeker miktarını iyi hazırlamak gerekir, fazla fazla tatlı olması tatlımızı ağırlaştıracaktır. Servis ederken kaymak ya da dondurma kullanabilirsiniz.
En güzel tatlı tarifleri içinde yer alan ayva tatlısı, yanında manda kaymağı ile nefis bir tatlı tariflerinden biri. Basit tatlı tarifleri arıyorsanız bizim bu yemek tarifleri sitesi içinde arama yaparak nefis tatlı tariflerine ulaşabilirsiniz. Biz ayva tatlısı yaparken iki farklı şekilde yapıyoruz. Bir sade ayva tatlısı birde gıda boyası koyarak kırmızı ayva tatlısı hazırlıyoruz.
Leziz ayva tatlısı için size tavsiyem elbette bir tane çubuk tarçın ve 4-5 tane karanfil kullanın. Çubuk tarçın ayva tatlısının tadını ve kokusunu artırıyor. Karanfil de benzer şekilde mis gibi kokan bir ayva tatlısı elde etmenize yarıyor. Ayva tatlısı yanına biz manda kıymağı koyuyoruz fakat siz dilerseniz her hangi bir kaymak veya krem şanti kullanabilirsiniz. En hoş tatlı tarifleri içinde yer alan leziz ayva tatlısı kısa sürede aranje etmek için işte buyrun size leziz ayva tatlısı tarifi.
3 orta yükseklik ayva
2 su bardağı su
4 diş karanfil
1 çubuk tarçın
1 su bardağı şeker
200 gr manda kaymağı
Ayvaları soyup boylamasına ikiye bölün. Çekirdek yataklarını çıkarın, çekirdeklerini bir kenara ayırın. Yayvan bir tencerede 2 su bardağı su, ayva çekirdekleri, karanfil ve tarçın kabuğunu kaynatın. Ayvaları kaynar suyun içine atın. Tencerenin kapağını kapatın. Ayvalar yumuşayıncaya kadar, yaklaşık 10 dakika kısık ateşte pişirin. Üzerine şekeri ilave edin. 10 dakika daha pişirin. Fırını 200 (turbo 180) derecede ısıtın. Ayvaları bir tepsiye dizin. Sıcak fırının üstten ikinci rafında üzeri hafif renk alana dek, 5-10 dakika fırınlayın. Ayva tatlısının ortasındaki boşluklara kaymak koyarak servis yapın.
ANEKDOT: Pişme suyuna atılan ayva çekirdeği tatlıya hem renk, hem de peltemsi bir kıvam verir.