Ayvaların kabuklarını ve çekirdeklerini iyice arının. Bir tencereye koyduğunuz birkaç kadeh suyun içinde haşlayıp iyice yumuşaması bekleyin. Haşlanan ayvaları rondodan geçirin, bir miktar kabında ölçüp bire bir şekerini ilave ederek çok kısık ateşte pelte kıvamına gelene kadar karıştırın.
Pelte kıvamına geldikten sonra çubuk vanilyaları sıyırıp karıştırın, limon suyunu da ilave ederek 5 dakika daha karıştırın. Pişirme zamanınca, takribî 2.5-3 saat başından dağılmayın ve kesintisiz karıştırın. Bir payreks kabı limon suyuyla nemlendirin, sonra içine pişen ayva helvasını dökün. Soğuduğunda kalıbını almış olacak, katılaşacak. Soğuduğunda arzu ettiğiniz biçimlerde kesip, kaymakla servisini yapın.