(100gr badem, 100gr kestane de ekleyebilirsiniz, evde olmadığı için ekleyemedim)
Aşure (Tuzsuz) Tarifi Nasıl Yapılır?
Buğday, nohut, kuru fasulye akşamdan kaynar suda beklemeye bırakılır.
Kuru incir, kuru kayısı küçük küpler halinde doğranır. (kuru meyveleri de geceden suda bırakan oluyor ama ben biraz daha diri sevdiğim için onları bekletmiyorum, çok eriyor yoksa, siz dilediğiniz gibi yapabilirsiniz)
Buğday süzülür, yıkanır, kaynar suya atılıp 15dk kaynatılır ve tekrar süzdürülür.
Fasulye ve nohut haşlanıp kenara alınır.
Bu kez aşure hazırlanmaya başlanır, 1. 5litre kaynar su, buğday ve şeker tencereye koyulur, 15dakika kaynatılır, fındık ve incir hariç tüm malzemeler eklenir, 10dk daha kaynatılır.
En son fındık ve incir eklenir, 5dk daha kaynatılır ve ocak kapatılır.
Kaselere bölüştürülür, durdukça kıvam alacaktır.
Üzerini istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz. (ben içine koyduğum fındıkları bütün olarak değil de iri parçalar halinde koyuyorum) oda sıcaklığına gelince buzdolabında saklayın.