Bilgi
Web sitemize hoşgeldiniz.

  • DOLAR
    %0,09
  • EURO
    %0,34
  • ALTIN
    %0,89
  • BIST
    %0,70
Aşure Tüm Püf Noktalarıyla

Aşure Tüm Püf Noktalarıyla

Aşure Tüm Püf Noktalarıyla Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kilo aşurelik buğday
  • 300 gram çekirdeksiz sarı üzüm
  • 150 gram sarih renkli çekirdeksiz sarı üzüm
  • 150 gram kuş üzümü
  • 150 gram dut kurusu
  • 250 gram kuru incir 13-14 adet
  • 300 gram fındık
  • 150 gram badem
  • 150 gram kayısı
  • 1 kilo 230 gr- 1 kilo 340 gram arası toz şeker 200 ml ’lik standart bir su kadehi toz şeker 170 gram gelmektedir.
  • 13 litre sıcak su 200 ml ’lik su kadehi ile toplam 65 kadeh ediyor

Aşure Tüm Püf Noktalarıyla Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Öncelikle dut ve üzümlerin sapları varsa arınılır.
  2. İncirler 4-5 parçaya ayrılınır.
  3. Bademe üstünü geçecek kadar kaynar su dökülür 15 dakika bekletilir, böylece bekleyince kabukları rahatça ceddilir.
  4. Sudan çıkarmadan tek tek çıkararak atarsanız kabuklar dışardayken kurumamış olur.
  5. Kuş üzümü minik bir tencerede siyah suyunu akıtması için 6-7 dakika kaynatılır ve süzülür.
  6. Fındıklar yıkanır bir kenara alınır.
  7. Kayısı, 2 çeşit sarı üzüm, incir ve dut ayrı kaselere alınarak üzerlerine soğuğa yakın ılık su dökülür ve beklemeye alınır.
  8. Bekleme zamanları kullanılacağı müddetlere kadardır, aşureye ilavelerken hepsinin suyu süzülür.
  9. Buğday ayıklanır, hoşça yıkanır, kayısı, kabukları ceddilmiş badem ve fındık ile tencereye alınır ve üzerine sıcak su koyulmaya başlanır.
  10. 13 litreyi bir anda kaynatamayacağımız için ketılda veya çaydanlıkta parça parça ısıtıp bu malzemelerin üzerine ilave edelim.
  11. Tencere büyük olduğu için en büyük ocakta ve azami ateşte yapılır.
  12. Aşure üretimi toplamda 2 saat- 2 saat 10 dakika ortamı devam ettir.
  13. Bu saatleri dikkate alarak malzemeleri sırayla koymaya başlarız.
  14. Bu oranları eksiltirseniz tencere küçüleceği için daha kısa zamanda pişebilir.
  15. İlk buğdayla koyduğumuz malzemelerden takribî 24 dakika sonra çekirdeksiz sarı üzümü ilave edin.
  16. Bir 24 dakika sonra sarih renkli sarı üzümü koyun.
  17. 24 dakika sonra dut ve inciri koyun.
  18. Bu sırada şekeri ilave edin.
  19. Şekerlerin tatlılık oranı bazı markalara göre değişebiliyor.
  20. Dilerseniz 1 kilo 165 gram ile başlayın 2 dakika kaynadıktan sonra tadarak, damak zevkinize göre arttırabilir veya bu oranda yakalayabilirsiniz.
  21. Ben bal küpü toz şekerini kullandım ve 1 kilo 230 gram ideal oldu.
  22. Şekeri de koyduktan 24 dakika sonra ayrı tencerede kaynatılıp süzülmüş kuş üzümlerini ilave edin ve bir 25 dakika daha kaynatın ve altını kapatın.
  23. Su ölçüyü gözünüzü korkutmasın bu oranlarda malzemeye ideal geliyor.
  24. İlk başta gözünüze akışkan gelebilir fakat durdukça katılaşıyor bu noktayı gözden kaçırmayalım.

Sosyal Medyada Paylaşın:
İlginizi Çekebilir
Önceki Yazı

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Yorum yazmak için giriş yapmalısın