Bilgi
Web sitemize hoşgeldiniz.

  • DOLAR
    %0,18
  • EURO
    %-0,62
  • ALTIN
    %1,50
  • BIST
    %1,94
Aşure Tarifi

Aşure Tarifi

Aşure tarifi, en bol malzemelerin kullanıldığı el yeteneği isteyen nefis bir tatlı tarifi sayılabilir. Aşurenin hoş olması için öncelikle ne kadar çok malzeme kullanabilirseniz kullanın. Birde aşurelik malzemeleri tek tek pişirin. Başka Bir Deyişle tam aşure malzemelerini tencereye doldurup pişirmeye kalkmayın. Çünkü her aşure malzemesinin pişme süresi değişiktir.

Tam aşure malzemelerini aynı anda bir tencereye koyarsanız kimi malzeme lapa olur, kimi malzeme sert kalır. Bu nedenle bir ana tencereye tanımlayıp, yan tencerelerde öteki malzemeleri pişirip ana tencereye ilave ederek aşure yapılışını bitirebilirsiniz. Ben kesinlikle her aşure yaptığımda kesinlikle içine karanfil koyarım sizde aşurenin kendine has kokusunu muhafaza etmesi açısından kullanabilirsiniz.

Süsleme malzemesi olarak kuş üzümü, kocaman ceviz parçaları, Antep fıstığı, fındık, nar gibi bir çok lezzetli ve sunumu hoş besinler kullanabilirsiniz. Ama ziynet malzemelerini asla aşure sıcakken üzerine boşaltmayın ya ılımasını bekleyin ya da soğumasını. Aşure için dünden hazırlık yapın ki bir gece evvelden yumuşak olması gereken malzemeleri nemlendirin. En hoş tatlı tarifleri arasında yer alan aşure tarifi sizler için fotoğraflı, sınanmış aşure tarifi olarak sitemizde yerini aldı. Kolay gelsin.

Aşure Tarifi için malzemeler

2 su kadehi buğday
1 su kadehi haşlanmış nohut
1 su kadehi haşlanmış fasulye
1 kg toz şeker
1 çorba kasesi kuru elma
1 çorba kasesi kuru üzüm
4 litre su

Sosu için malzeme
250 gram kuru erik
250 gram kuru kayısı

Üzeri için malzeme

Yeteri kadar kuş üzümü, kuru kayısı, dolmalık fıstık, fındık, hurma, nar

 

Aşure Nasıl Yapılır

Geniş bir kabın içine kuru erikleri ve kuru kayısıları koyun ve üzerine kaynattığınız suyu ilave edip nemlendirin. Buğdayları iyice yıkayın. Büyükçe bir tencerenin içine yıkadığınız buğdayları koyun ve üzerine bol su ilave edip kaynaması için ocağa koyun. Kaynamaya başlayınca 5 dakika bekleyip ocaktan alın ve kapağı kapalı biçimde yarım saat dinlendirin. Yarım saat sonra buğdayları tekerrür ocağa koyun ve buğdaylar patlamaya başlayınca içersine yıkadığınız pirinçleri ilave edin. 5 dakika daha ikisini beraber kaynattıktan sonra içersine haşlanmış nohudu, küp küp doğradığınız elmaları, fasulyeleri, kuru üzümü koyun ve kaynamaya vazgeçin.

Bu esnada ilk başta sıcak suya koyduğunuz kuru erik konut kuru kayısıyı mutfak robotuna atın ve püre haline getirin. Püre halinde kuru erik ve kuru kayısıyı ocakta kaynayan tencerenin içine ilave edin. Son olarak da toz şekeri bir elinizle yavaş yavaş ilavelerken öteki elinizde tahta kaşıkla yavaş yavaş karıştırın. Tam malzemelerini bu biçimde ilave etmiş oldunuz artık kaynamaya vazgeçebilirsiniz. Kıvamı ne sıvı nede çok çok koyu olmayacak biçimde pişirin. Kıvamını alan aşurenizi ocaktan alıp hemen servis edeceğini kâselere boşaltın. Üzerine kuş üzümü, kuru kayısı parçaları, fındık, fıstık, hurma, nar taneleri, dolmalık fıstıklarla süsleyin. Direk buzdolabına kaldırın ve soğuduktan sonra servis edin. Afiyet olsun

BAŞKA BİR AŞURE TARİFİ

Malzemeler:
750 gram buğday
1 çay fincanı, nohut
1 çay fincanı, kuru fasulye
5 çay fincanı, toz şeker
1 çay fincanı, süt
1 çorba kaşığı, pirinç
1 tane, portakal
1 tane limon
2 tane elma
kuru üzüm
kayısı
Üzeri için:
kuru kayısı
fındık
ceviz
incir
nar
kuş üzümü
dolmalık fıstık
nar
gül suyu
tarçın

Aşure Tarifi

Akşamdan ön hazırlık olarak, fasulye ve nohutu ayrı ayrı ılık suya alalım, bir gece bekletelim. Buğdayı da aynı harekât yapalım, tek değişik suyu sıcak olmalı ve bir taşım kaynatıp öyle beklemeye almalıyız. Sabah, buğdayın altını tekerrür yakalım ve pişmeye vazgeçelim. Nohutu ve kuru fasulyeyi, haşlamaya alalım.

Nohut ve fasulye haşlanınca, buğdayın üzerine alalım birlikte kaynamaya vazgeçelim. Pirinçi az suda haşlayalım ve tencereye katalım 5-6 dakika daha kaynatıp sonra sırası ile küp doğranmış elmayı, minik doğranmış kayısıyı, üzümü, limon rendesini ve şekeri ilave edelim iyice karıştırıp kaynamaya vazgeçelim.

Şeker aşureyi sulandıracaktır, eğer kıvamı koyu ise sıcak su ilave edebiliriz. En son gül suyu ve sütü ilave edelim iyice karıştıralım. Kıvamından eminseniz ocaktan alabilirsiniz, kaselere paylaştıralım, soğuduktan sonra kuru yemişlerle süslemesini yapalım. Afiyet olsun.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Yorum yazmak için giriş yapmalısın