Buğdayı yıkadıktan sonra 10 dakika kadar kaynatalım .Suyunu süzelim.
Daha sonra tekerrür 10 dakika daha kaynatıp suyunu süzdükten sonra 2 litre su ilave edip pişmeye vazgeçelim.
Buğdaylar yumuşayıncaya kadar takribî 50 dakika kaynatıyoruz.
50 dakika kadar kaynatmayacak iseniz düdüklü tencerede 20 dakika kadar kaynatabilirsiniz .
Buğdayları dünden nemlendirmiş olursanız basmakalıp tencerede yalnızca 15-20 dakika kadar kaynatmanız yeterli olacaktır .
Kuru kayısı ve kuru inciri ufak ufak doğrayalım.
Doğranan kuru incir ,kuru kayısı, kuru üzüm ,kuru dut ve kuş üzümşöhreti bir tencerede 5-10 dakika kaynatalım.
Kaynadıktan sonra çıkan siyah suyunu süzelim.
Daha sonra düdüklüde dünden nemlendirilmiş olan nohut ve fasulyeyi kaynatalım .
Ben nohut ve fasulyeyi karıştırıp bir tencerede kaynatıyorum başka bir deyişle düdüklü tencerede daha sonra çıkan suyunu süzüyoruz.
Ufak bir cezveye karanfil ve kuru tarçınımızı koyarak üzerine su ilave ediyoruz takribî 10 dakika kadar kaynatıyoruz .
Daha sonra aşure yapacağımız büyük tencereye haşlamış olduğumuz buğdayı,haşlanmış nohut ve fasulyelerimizi birbirine karıştırıp 5 litre suyumuzu ilave edip 5 dakika kaynattıktan sonra haşlanmış olan kuru meyvelerimizi pirinçimizi yer fıstığı ve fındığımızı da ilave edip 5 dakika daha kaynatıyoruz.
Ardından kaynattığımız tarçın ve karanfil suyumuzu ve yarım çay kadehi sutumuzu ilave ediyoruz.
Daha sonra dört buçuk su kadehi toz şekerimizi ilave edip 20 dakika kaynatıyoruz takribî 5- 6 litre su gidiyor suyunu sürükledikçe göz kararınıza ve hoşlandığınız kıvama göre su dayanağı yapabilirsiniz daha sonra servis kaselerinize ilave edebiliriz afiyet olsun.