4 su bardağı şeker (kontrollü azaltıp artırabilirsiniz)
350 gram siyah üzüm çekirdeksiz
350 gram kuş üzümü
350 gram incir
350 gram kuru kayısı
300 gram antep içi fıstık
1 kase fındık
1 küçük veya 2 küçük paket çam fıstığı
4 yemek kaşığı üzüm pekmezi
2 yemek kaşığı rezene (mayana)
2 adet kabuk tarçın
4 adet karanfil
Susam ve ceviz
Antep yöresine ait içerisine bakla da konulur fakat bulunduğum yerde bulamadığım için koyamadım dileyen ekleme yapabilir
Aşure (Antep Yöresi) Tarifi Nasıl Yapılır?
Geceden suda bekletilmiş nohut kuru fasulye ve buğday ayrı ayrı haşlanır.
Daha sonra siyah kuş üzümü ayrı bir tencerede pişirilir ve suyu süzülür ki aşuremizin rengi siyahlaşmasın.
Kayısı ve incir küp doğranır önceden dilerseniz suda bekletebilirsiniz veya sadece yıkayabilirsiniz.
Antep fıstıklarını 1 saat sıcak suda bekletip dış kabuklarını soyuyoruz.
Tüm ürünlerin ön hazırlıkları yapıldıktan sonra pişen buğdaya ekleme yapıyoruz tabi bu arada buğday pişerken su azaldıkça kaynar su ilave ediyoruz kontrollü olarak.
2 tane kabuk tarçın 3 veya 4 adet karanfil ekliyoruz.
4 yemek kaşığı pekmezi ve 3 su bardağı şekeri ekliyoruz ( şeker zevkinize kalmış birşey ister az ister fazla ekleyebilirsiniz).
Bu sırada küçük bir tavada rezeneyi hafif kavuruyoruz ve havanda eziyoruz.