Buğdayı, nohut ve fasulyeyi birkaç su yıkayıp suyunu süzelim. Aşurelik buğday kaynar su ile akşamdan ıslatalım.
Ayrı kaplarda nohut ve kuru fasulyeyi de soğuk su ile akşamdan ıslatalım.
Ertesi gün nohut ve fasulyelerin ıslatma sularını süzüp, düdüklü tencerede üzerlerini 2 parmak aşacak kadar soğuk su ilave ederek ayrı ayrı haşlayalım.
Buğdayları üzerine 4 parmak aşacak kadar sıcak su ile iyice yumuşayana kadar haşlayalım.
Bakliyat piştikten sonra hepsinin suyunu süzüp bir tencereye alalım. Ben 8 lt tencerede pişirdim.
Üzerine takribî 2 lt sıcak su, 2 su kadehi toz şeker, portakal kabuğu rendesi veya ufak ufak doğrayabilirsinizben öyle yapıyorum. ,
Ufak doğranmış kayısıları ve kuru üzümü ilave edip ağır ateşte aşure özleşip kıvamlanana kadar kaynatalım. arada karıştıralım. Bu arada syat veya şekeri az gelirse azar azar sıcak su ve şeker ilave edelim.
Aşureyi ateşten almadan evvel yarım su kadehi portakal suyunda veya olağan suda 1-2 çorba kaşığı nişastayı ezerek ilave edelim.
Ufak doğranmış kuru incirleri da ilave edelim. Aşureyi sürekli karıştırarak bir taşım daha kaynatıp ateşten alalım.
Üzerine nar taneleri, tarçın, fındık, ceviz v. S. , tutkuya göre gül syat dolaştırarak sıcak veya soğuk servis yapalım.