1 su bardağı kuru kayısı (küçük doğranmış hal ölçüsü )
1 su bardağı kuru incir (küçük doğranmış hal ölçüsü)
1 su bardağı kuru üzüm
1 su bardağı fıstık
1 elma
1 yemek kaşığı karanfil
2 adet çubuk tarçın
4 su bardağı şeker
2-3 litre kaynamış su
Aşure Tarifi Nasıl Yapılır?
Aşureyi ve diğer kuru bakliyatları geceden ayrı ayrı kaplarda ıslatalım.
Sabahına üçünü ayrı ayrı kaynatalım.
Geceden ıslattığım için üçü de 15. Dk. Hazır hale geldi.
Fasulyenin ve nohudun kaynatma sularını süzelim.
Buğdayın ilk suyunu da sarı su çıktığı için dökelim.
Buğdayın üzerine 1 lt. Kaynamış su koyalım.
Üzerine nohudu, fasulyeyi ekleyelim.
Kuru kayısı ve inciri ufak ufak doğrayalım.
Kayısı, incir ve üzümü geniş kapta sıcak suda 15 dk. Bekletelim.
Beklettiğimiz kuru meyveleri portakal kabuğu rendesini ve çubuk tarçını da tencereye ilave edelim.
1 yemek kaşığı Karanfili bir çay bardağı sıcak suyun içinde kaynatıp aroma vermesi için bu suyu da tencereye katalım (ben cezvede kaynattım).
15 dk. Bu şekilde kaynatalım.
Fıstıkları düdüklüde 23 dk. Yumuşatalım.
Ufak doğradığımız bir elma ile fıstıkları da tencereye ilave edelim.
Şekerimizi de ilave edelim.
Bu ölçülere göre benim yaptığım aşureye 4 su bardağı şeker çok güzel yerinde oldu.
Şekerini kattıktan sonra 15 dk. Daha kısık ateşte kaynatalım ki tüm bakliyatlara şekeri işlesin ve aşuremizin suyu kıvam almaya başlayınca altını kapatalım.
Üzerini isteğe göre ceviz, nar taneleri, Antep fıstığı, Hindistan cevizi ile süsleyerek eşe dosta ikrama hazır.