Öncelikle nohut, fasulye ve buğdayı dününden hoşça pişirelim ve sarı su çıktıkça suyunu değiştirip pişirmeye devam edelim iyice piştikten sonra sıcak suyun içinde bekletelim.
Kayısı, incir ve üzümü de aynı biçimde ince ince doğrayıp geniş bir kabın içine alalım ve üzerini kapatalım rengi durulaşana kadar suyunu değiştirelim aşuremizin rengi kararmasın diye bu operasyonu yapıyoruz .
Badem ve cevizde kaynar suyun içine koyup 15-20 dk beklettikten sonra kabuklarını ceddelim.
Aşuremizi yapmaya başlayabiliriz.
Öncelikle aşurelik buğday, nohut, fasulye, incir, üzüm, kayısı, badem, ceviz, fındık geniş bir tencereye alınıp üzeri bir parmak geçinceye kadar sıcak su ilave edilir.
Aşuremiz takribî yarım saat kaynadıktan sonra süt ve şeker ilave edilip iyice karıştırılır ve kaynamaya vazgeçilir suyu eksildikçe su ilave etmeyi unutmayalım takribî 1 saat pişen aşuremiz kaselere dökülür ve üzeri süslenip servis edilir.