Geceden aşurelik buğdayları ılık su ile 3-4 kere ovarak hoşça yıkayıp, bol ılık su ile nemleniyoruz.
Nohutları yıkayıp, üzerini geçecek biçimde kaynar su ile nemleniyoruz. Kuru fasulyeyi de yıkadıktan sonra soğuk su ile nemlendiriyoruz.
Ertesi gün buğdayları aşurenin renginin sarih olması için tekerrürden 3 kere ovarak deviriyoruz.
Üzerine 2 lt kaynar su ilave edip ocağa alıyoruz, ağzı kapalı biçimde pişirmeye başlıyoruz.
Harlı ateşte pişirmeye başlayalım su kaynayınca altını orta ateşe alalım, kapağı kapalı olduğundan hakimiyetli pişirelim, köpürdüğü için taşabilir.
Köpürdükçe ağzını açıp köpüğü gidince kapatalım.
Kaynadıktan 45 dk sonra 1 lt daha kaynar su ilave edelim.
O kaynayana kadar nohutları tekerrür bir sudan geçirip düdüklü tencerede üzerini geçecek kadar su ve bir fiske karbonat ile gazının çıkması için pişirelim. Kaynadıktan sonra 30 dk yeterli oluyor.
Kuru fasulyeyi de sudan geçirip bir tencerede üstünü geçecek kadar su ile harlı ateşte ocağa alalım, kaynadıktan sonra altını kısalım çıkan köpüğü bir kaşık takviyeyi ile alıp atalım üzerine azıcık daha soğuk su ilave edelim ve pişmeye vazgeçelim takribî 35-40 dk da pişiyor.
Nohut ve kuru fasulyenin pişip pişmediğini çatal daldırarak hakimiyet edebilirsiniz. Ana malzemeler ocağa alındıktan sonra kuru üzüm yıkanıp, üzerini geçecek kadar ılık suya konur.
Kayısı ve incir ufak küpler halinde doğranır, kayısı ılık, incir kaynar suya konur. Tabi bunları yaparken buğdayı unutmuyoruz : arada karıştırın ve taşırmamaya dikkat edin.
Nohutların piştikten sonra kabuklarını ceddelim. İlk ocağa koymamızdan takribî 1 saat 15 dk sonra buğday patlamış ve kıvam almış oluyor bu evrede değişik malzemeleri ilave etmeye başlıyoruz anekdot : her malzemeden sonra karıştırmayı unutmayın malzeme arttıkça ve kıvam aldıkça daha ivedi dibi yakalıyor.
Yıkayıp iyice suyunu süzdüğümüz üzümleri ekliyoruz.
Kapağı kapalı olarak 10 dk pişirip, yıkanmış pirinci ve iyice süzülmüş kuru kayısıyı ekliyoruz, tekerrür kapağı kapatıyoruz.
5 dk sonra nohutu ekliyoruz, 10 dk kadar daha pişirip, pişmiş kuru fasulye ve rendelenmiş portakal kabuğuna ilave ediyoruz.
Kapağı kapalı 5 dk pişirip 20 ml gül suyunu isterseniz koymayabilirsiniz ve sütü ekliyoruz.
5 dk daha kapağı kapalı pişiriyoruz.
Şekerimizi de ilave edip karıştırıyoruz, kapağı sarih vazgeçiyoruz.
5-10 dk sonra suyu süzülmüş inciri ilave edip 2-3 dk yakalayıp altını kapatıyoruz. Hemen ardından kaselere bölüştürüyoruz.
Ilıdıktan sonra üzerini istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz. Ben narlı çok hoşlanırım ama mevsimi olmadığına ilave edemedim. Sınayanlara afiyet olsun inşaallah ☺️.