Aşurelik buğdayı, kuru fasulyeyi, nohutu bir gece suda bekletelim.
Gün kurusu ve kuş üzümünü de bir gece evvelden suya koyalım, koyulaşan suyu 4-5 kere değiştirelim ki, aşure koyu renk olmasın.
Aşurelik buğdayın ayni geçecek kadar su koyalım, kaynamaya başladıktan sonra altını kapatın üstüne 2 kase soğuk su ilave edip kapağını kapatın. 2 saat bu biçimde beklesinbu biçimde hem buğdaylar patlıyor, hem de uzun zaman pişirmek zorunda kalmıyorsunuz.
1 elmayı soyun, karanfilleri üzerine daldırın.
Buğday beklerken nohut ve fasulyeyi ayrı ayrı haşlayın.
2 saat geçtikten sonra buğdayın içine, haşlanmış nohut, fasulye, karanfilli elma ve 1 kadeh soğuk su ilave edin.
8-9 dk kaynasın, üzerine çam fıstığı ilave edin.
Sonra şekeri ilave edin, 1 limon kabuğunu rendeleyin. 5 dakika kaynasın, ara ara karıştırın şeker dine yapışmasın.
5 dakika sonra kaynamış süt ilave edin, 5-6 taşım kaynasın.
En son suyunu süzdüğünüz kuru meyveleri ilave edin. 6-7 dk kaynasın, içinden elmayı çıkarın.