1 su kadehi ham nohut haşlanmış 3 su kadehi oluyor
1 su kadehi ham kuru fasulye haşlanmış 3 su kadehi kuru fasulye oluyor
200 gram kuru kayısı
200 gram kuru üzüm
2 tatlı elma
2 su kadehi sıcak süt
1 tatlı kaşığı karanfil
1 çubuk tarçın
Çeyrek çay kaşığı tuz
5 su kadehi toz şeker damak tadına göre artırılıp azaltırabilir
3 litre su buğdayları haşlamak için
4 litre su eksildikce ilave etmek için
İsteğe göre tarçın ,ceviz ,fındık, antep fıstığı hindistan cevizi doğranmış kuru kayısı
Aşure Tarifi Nasıl Yapılır?
Bir gece evvelden kuru fasulye ve nohutu yıkayıp ayrı ayrı kaplarda nemlendiriyoruz.
Buğdayları yıkayıp 10 dakika kaynatıp çıkan sarı suyunu süzüyoruz bu harekâtı aşurenin renginin beyaz olması için bir kez daha yapıp tekerrür suyunu süzüyoruz.
Buğdayların üzene 3 litre sıcak suyu döküp 1 gece buğdayların şişmesi için bekletiyoruz.
Ertesi sabah buğdayları 50 dakika pişirip ayrı ayrı haşlanmış nohut ve kuru fasulyeyi evvelinde yıkayıp sıcak suda yarım saat beklettiğimiz ufak doğranmış kayısı ve üzümleri ilave edip 25 dakika pişmeye vazgeçiyoruz.
Kayısılar pişmeye yakın kabukları atanmış ufak küpler halinde doğranmış elmaları ilave ediyoruz.
Cezvede yarım su kadehi suda çubuk tarçını ve karanfilleri kaynatıp suyunu ve çeyrek çay kaşık tuzu, sütü ve suyu azaldıkça sıcak suyu ilave ederek kaynamaya vazgeçiyoruz.
Tam malzemeler pişmesine yakın toz şekerini ilave edip kıvam alıncaya kadar pişiriyoruz.
Kaselere paylaştırıp azıcık soğuyunca süslemesini yapıp afiyetle yiyoruz tarif bütün yakalıyor herkese öneri ederim tarifi yarım miktarda yapabilirsiniz.