Bilgi
Web sitemize hoşgeldiniz.

  • DOLAR
    %0,18
  • EURO
    %-0,62
  • ALTIN
    %1,50
  • BIST
    %1,94
Aşure

Aşure

Tarifin Hikayesi

Aşure Tarifi İçin Malzemeler

  • 400 gram aşurelik buğday
  • 200 gram nohut
  • 200 gram kuru fasulye
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 250 gram kuru incir
  • 250 gram kuru kayısı
  • 250 gram kuru üzüm(sarı)
  • 1 avuç haşlanmış kabuğu çıkarılmış badem
  • 700 gram şeker(miktari isteğinize göre artirip azaltabilirsiniz)
  • 1.5 su bardağı süt
  • 2 elma
  • 1 portakal
  • Karanfil
  • Üzeri için: nar, hindistan cevizi, tarçın, fındık

Aşure Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Bir gece önceden buğday geniş bir kapta iyice ovuşturularak 3-4 kez yıkanır ve üzerine su eklenerek şişmeye bırakılır. (aynı ovuşturarak yıkama işlemi ertesi gün buğdaylar şiştikten sonra da tekrarlanır)
  2. Nohut sıcak suda, kuru fasulye soğuk suda olmak üzere yine bir gece öncesinden suda bırakılır.
  3. Ertesi gün nohut ve fasulye ayrı ayrı düdüklüde haşlanır ve kabukları çıkarılır. (tercih sizin tabi çıkarmayadabılırsınız:)) incir ve kayısı ince ince küp küp doğranır.
  4. İncir sıcak suda, üzüm ve kayısı ılık suda olmak üzere yaklaşık 1 saat ıslatilmaya bırakılır.
  5. Kuru meyveleri ayrıca pişirmiyoruz suda beklemeleri yeterli oluyor.
  6. Geniş bir tencereye iyice yıkanmış buğdaylar konulup üzerine 3-4 litre kadar kaynamış şu ilave edilir ve ara ara karıştırılarak 1 saat kadar pişirilir. Ben toplamda tüm aşureye 7 lt civarı su kullandım.
  7. Malzemelerin kalitesine göre şu miktarında değişme olabilir kontrollü eklemekte fayda var.
  8. Buğdayların pişip patladığından emin olduktan sonra sırasıyla suyu süzdürülen üzüm, kayısı ve nohut eklenir. 15 dk kadar daha kaynatılır.
  9. Yıkanan pirinçler de ilave edilir. (pirinç kıvam almasında önemli rol oynuyor mutlaka ekleyin)
  10. Sonrasında kuru fasulye de eklenir ve bi 15 dk daha ara ara karıştırılarak kaynatılır. (bu esnada şu eklemesi gerekliyse yapılmalıdır)
  11. Küçük bir tencerede kabukları küp küp doğranmış portakal, 3 defa soğuk suda kaynatılıp dökülmek suretiyle acı suyu çıkartılır ve aşuremize eklenir.
  12. Portakalın iç kısmının da suyu sıkılıp eklenir. 1 elmanın kabukları soyulur ve üzerine 8-10 adet karanfil saplanır ve aşurenin içine bırakılır. Yanlızca 5 dk durduktan sonra elma alınır ve bir başka elma kabukları soyulup minik minik doğrandıktan sonra bekletilmeden aşureye eklenir. Aynı esnada bademler de eklenir.
  13. Tüm bu malzemeler toplamda 2 saat kadar kaynatılır.
  14. Şeker ve süt de eklenerek iyice özleştiğinden ve kıvam aldığından emin olana kadar pişirilir.
  15. En son iyice yıkanıp suyu süzdürülen incirler de aşureye eklenir ve 5 dk daha kaynatıldıktan sonra altı kapatılır.
  16. Altı kapatıldıktan sonra isteğe bağlı olarak 1 paket vanilya da ekleyebilirsiniz.
    Afiyet olsun😊.

Sosyal Medyada Paylaşın:
İlginizi Çekebilir
Önceki Yazı
Sonraki Yazı

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Yorum yazmak için giriş yapmalısın