Geceden kuru fasulye ve nohutu kaynatıyoruz. Kaynattığımız suyu değiştirip bir daha kaynatıyoruz.
İyice pişen nohut ve kuru fasulye kaynattığımız suda bekletiyoruz.
Buğdayları 3/4 su deviriyoruz bütün 4 sefer kaynatıp suyunu değiştiriyoruz.
Buğdayların son kaynattığımız suyu suyun beyaz olması gerekli şayet değilse beyaz olana kadar suyu değiştirip kaynatıyoruz.
Son suda sabaha kadar bekletiyoruz. Sabaha kadar iyice şişip kıvama gelecektir.
Kuru kayısıyı çok minicik doğrayıp suda bekletiyoruz kuru üzümleri geceden suda bekletiyoruz.
Sabah ilk iş buğdayları tekerrür ateşe vermek o kendiliğindene kaynarken bir yandan da çaydanlıkta devamlı kaynar suyunuz olacak suyu eksildikçe kaynar su tabakayız gerekiyor ne çok sarih ne çok koyu kıvam olacak başka bir deyişle 4 çaydanlık büyük çaydanlık kadar su koyma şeyi kıvamı olacaktır.
O sırada kuru dut ve kuş üzümnamı sütte bekletiyoruz kuru incirleri minicik minicik doğrayıp onu da süt de bekletiyoruz bir elmayı ceddip içine karanfiller daldırıp aşure mizin içine atıyoruz şekerin üçte birini buğdayın içine atıp ilk başta buğday ile birlikte kaynatıyoruz .
Onu arttan nohutu atıp bir 10 dakika kaynatıyoruz 10 dakika sonra kuru fasulyeyi atıp bir 10 dakika daha kaynatıyoruz.
İyice kıvama lan aşureye takribî 1 saat sonra veya 2 saat sonra katılaşmasına göre başka bir deyişle kuru üzümü ve kuru kayısıyı arka arkaya katıyoruz.
O sırada karanfilli elmayı içinden çıkarıp atıyoruz şekerin kalanını aşureye katıyoruz sütte beklettiğimiz gözettikleri su ile yıkayıp aşureye katıyoruz.
Bir elmayı ufak ufak doğrayıp aşureye katıyoruz balı aşureye katıyoruz mandalina ve limonun suyunu sıkıp aşureye katıyoruz.
En son kuru incir incirleri yıkayıp onu da aşureye katıyoruz takribî bir yarım saat daha aşureyi kaynatıyoruz en son kuş üzümlerinde yıkayıp aşureye katıyoruz.
Aşuremiz hazırdır istediğiniz gibi süsleyip servis edebilirsiniz. bu arada püf noktası olarak aşureyi malzemesiz 2 saat kaynatıyoruz öteki malzemeleri kalktıkça aralarında yarımşar saat veya 20 ’şer dakika veya 10 ’ar dakika gizeme ile kattıkları ma göre kaynatıyoruz devamlı karıştırıyoruz ki dibi yakalamasın arada altını kısmamız da gerekiyor ehemmiyetli olan kıvamının ne koyu ne akışkan olması ortası onu da artık allahın izniyle göz kararı ile ayarlayabilirsiniz afiyet olsun.