Ceviz ve kuru incir tercihe bağlı ben çok sevmediğim için koymadım eğer koymak isterseniz en son bunları ilave edin ki aşurenin rengi koyu olmasın.
Aşure Tarifi Nasıl Yapılır?
Aşurelik buğday iki su yıkandıktan sonra üzerine sıcak su konularak bir gece bekletilir.
Nohut ve fasülye de bir gece önceden suya konularak bekletilir.
Ertesi günü kayısı küçük küçük doğranır ve üzümle beraber sıcak su içinde bekletilir.
Bademler kaynar su içinde 10-15 dk bekletilerek kabukları soyulur.
Fındıklar kaynar su içinde bekletilir. Bir gece önceden suya koyduğumuz şişmiş nohut ve fasulye ayrı tencerelerde üzerine 3 parmak geçecek kadar su koyularak haşlanır.
Haşlanırken sularını baya çekiyorlar. Buğday ise geniş ve büyük bir tencere içinde tencerenin yarısına gelecek kadar su koyularak haşlanır.
Haşlanan buğdaya şeker ilave edilir.
Kayısı, üzüm ve kuruyemişler ilave edilir.
Haşlanan nohut ve fasulye ilave edilerek karıştırılır eğer ki suyunuz az geldi ise kaynayan su ilavesi yapabilirsiniz.
Su ve şeker miktarı damak tadınıza ve ne kadar koyu veya duru sevdiğinize bağlı benim için bu şeker miktarı iyi geldi.
Aşuremizi kaynayıp iyice özleşene kadar kaynatıyoruz ve en son altını kapatmadan süt ilave edip ve karıştırarak ocaktan alıyoruz. Ben sıcak sıcak yemeyi çok seviyorum 😋 ister sıcak ister soğuk şekilde servis edebilirsiniz.
Üzerini de istediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz. Ben baya sade bir aşure yaptım. Yapacaklar şimdiden kolay gelsin 😘.